Kdy se vyplatí používat monolitické servery?
Zajímalo by mě, kdy je vlastně dobré sáhnout po monolitických serverech? Vím, že existuje spousta různých architektur a přístupů k serverům, ale pořád mi není úplně jasné, v jakých situacích se monolitické servery opravdu vyplatí. Myslím si, že pro některé firmy nebo projekty může být tato volba optimální, ale co třeba ve srovnání s mikroservisní architekturou? Je to o tom, že je to jednodušší na správu, nebo má taky nějaké výhody z pohledu výkonu? Jak je to s náklady – jsou monolitické servery levnější na pořízení a provoz než ty modernější varianty? Zároveň bych rád věděl, jak se vlastně liší požadavky na hardware a software pro monolitické servery oproti těm víc rozptýleným systémům. A co je z pohledu škálovatelnosti? Dá se s monolitickými servery snadno škálovat, nebo to spíš nefunguje a člověk pak musí přejít na něco jiného? Přemýšlím i o tom, jak to celé ovlivňuje vývoj aplikací – je to pro vývojáře snazší, když pracují s monolitem, nebo je to spíš na obtíž? Slyšel jsem také, že monolitické servery mohou být náchylnější k problémům při aktualizacích a údržbě. Jaké jsou vaše zkušenosti? Kdy byste doporučili použít monolitický server a kdy se mu naopak vyhnout? Děkuju za všechny názory a rady!