Serverovny.cz/Fórum/Mohu používat starou verzi Linuxu na serveru, nebo je to risk?

Mohu používat starou verzi Linuxu na serveru, nebo je to risk?

Zajímalo by mě, jestli je rozumné používat starou verzi Linuxu na svém serveru. Vím, že nové verze přinášejí různé opravy a vylepšení, ale mám pocit, že moje aktuální nastavení funguje dobře a nemám žádné problémy. Mám tady nějaký starý server, který už má pár let, a chtěl bych ho využít pro různé projekty. Mám obavy, jestli by to mohlo být nebezpečné. Slyšel jsem, že starší verze mohou mít bezpečnostní chyby a zranitelnosti, které nebyly opraveny. Hlavně jde o to, že nechci riskovat ztrátu dat nebo nějaký útok. Je důležité mít vždy nejnovější verzi? Nebo existují nějaké způsoby, jak zajistit bezpečnost i s touto starou verzí? Taky mě zajímá, jestli jsou nějaké konkrétní příklady, kdy by se používání starého Linuxu na serveru mohlo vymstít. Jak moc velké riziko to vlastně je, když se rozhodnu zůstat u starého systému? Díky za všechny rady!

141 slov
1.4 minut čtení
9. 2. 2023
Jiří Prchal

Používání staré verze Linuxu na serveru je fakt riziko, i když ti to teď funguje. Starší verze často nemají poslední bezpečnostní záplaty, což znamená, že jsou náchylnější k útokům. Můžeš přijít o data nebo mít problém s malwarem, pokud tě někdo napadne. I když nemáš žádné problémy, svět se rychle mění a starý software může mít zranitelnosti, které se dají lehce zneužít. Přemýšlej taky o tom, že některé aplikace už nemusí být kompatibilní s tvou verzí a můžeš mít problémy s aktualizacemi. Pokud chceš i nadále používat starou verzi, aspoň ji izoluj od internetu a pravidelně zálohuj data. Ale obecně - lepší je upgradovat na novější verzi, i když to občas vypadá jako zbytečná práce.

115 slov
1.2 minut čtení
29. 7. 2024
Eliška Malíková

Když jde o starý Linux na serveru, tak to je vždycky risk. I když ti teď všechno funguje, staré verze určitě obsahují známý bezpečnostní díry, který už byly dávno opraveny v novějších verzích. Hackeři často využívají tyhle zranitelnosti k útokům. Ztráta dat nebo napadení serveru je fakt nepříjemný. Představ si, že ti někdo nabourá do systému a ukradne citlivý informace, to bys asi nechtěl.

Některé projekty mají specifické požadavky a občas se používají starší verze, ale obecně platí: čím novější, tím lepší co se týče bezpečnosti. Jestli se už rozhodneš zůstat u starého systému, zvaž aspoň nějaké bezpečnostní opatření – pravidelný zálohy, firewall, monitoring přístupů atd. Ale stejně pořád budeš na tenkým ledě. Takže jestli můžeš, radši aktualizuj na novější verzi.

120 slov
1.2 minut čtení
6. 3. 2024
Kamila Vítková

Když používáš starou verzi Linuxu, tak je to fakt risk. Můžeš mít pocit, že všechno šlape jak má, ale starý systémy mají často bezpečnostní díry, který už nejsou opravovaný. Útočníci si na tohle rádi posvítí a můžeš přijít o data nebo mít problém se serverem. Pokud to má být veřejně dostupný server, tak bych určitě doporučil aktualizaci na novější verzi. I když to můžeš obhajovat tím, že ti to teď funguje, ve světě IT platí, že „důvěřuj, ale prověřuj“. Můžeš zkusit udělat audit toho, co na tom serveru běží, odstranit nepotřebný software a případně nasadit firewall nebo jiný bezpečnostní opatření, ale nic nenahradí pravidelné aktualizace. Mám známého, co měl starou distribuci a pak mu to hackli – ztratil spoustu věcí a od té doby se snaží mít všechno aktuální. Takže jestli chceš mít klid a vyhnout se potížím, radši nainstaluj novou verzi.

142 slov
1.4 minut čtení
15. 2. 2024
Pavla Křížová
Serverovny.cz/Články/Bezpečnost serverů
5 nejlepších praktik pro zabezpečení Linuxových serverůObjevte klíčové tipy a praktiky, jak zvýšit úroveň bezpečnosti vašich Linuxových serverů. Tento článek nabízí řešení pro administrátory i začátečníky.
1000 slov
10 minut čtení
2. 2. 2022
Bc. Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky