Jak mohu zabezpečit svůj cloudový server před hackery?
Mám cloudový server a dost mě trápí, jak ho co nejlépe zabezpečit před hackery a různými útoky. V poslední době jsem slyšel spoustu příběhů o tom, jak lidé přišli o svá data kvůli nedostatečné ochraně a já bych se tomu chtěl vyhnout za každou cenu. Zajímalo by mě, co všechno je potřeba udělat pro to, aby můj server byl opravdu v bezpečí. Mám na mysli nejen základní věci jako silná hesla a pravidelné aktualizace, ale i další pokročilejší metody. Jaké konkrétní kroky doporučujete? Například, měl bych používat firewally nebo nějaké šifrování dat? A co nějaké monitorovací nástroje – existují nějaké dobré tipy? Jak často bych měl kontrolovat přístupové logy a co mám dělat, když zjistím nějakou podezřelou aktivitu? Není to pro mě úplně jednoduché téma a rád bych se dozvěděl o osobních zkušenostech ostatních. Co třeba dvoufázová autentizace? Opravu mi pomůže zabezpečit můj server? Jak je to s používáním VPN nebo privátních sítí? Myslím si, že čím víc opatření budu mít na mysli, tím lépe. Pročítal jsem různé články, ale rád bych slyšel i názory lidí, kteří mají vlastní zkušenosti s ochranou svých cloudových serverů. Díky moc za rady!