Jak spravovat zálohy na virtuálních strojích?
Zdravím, mám dotaz ohledně správy záloh pro virtuální stroje. V poslední době se hodně zabývám virtualizací a přemýšlím, jak správně nastavit a řídit zálohování mých VM. Mám jich víc než pár a začíná mi být jasné, že bez pořádného plánu na zálohy bych mohl mít v případě havárie velké problémy.
Chtěl bych se zeptat, jaké jsou nejlepší postupy pro správu záloh na virtuálních strojích? Jak často bych měl zálohovat? Existují nějaké nástroje nebo software, které byste doporučili pro automatizaci tohoto procesu? Taktéž mě zajímá, jestli je lepší zálohovat celé VM nebo jen určité datové objemy. Jak byste doporučili uchovávat zálohy – lokálně, na síti nebo v cloudu? A co obnova dat? Jak rychle by měla být obnova možná?
Mám obavy o to, jak zajistit, aby byly zálohy aktuální a aby se nestalo, že budu mít staré verze dat. Jaké máte zkušenosti s verzováním záloh a co byste poradili ohledně správy těchto verzí? A také, co se týká bezpečnosti – jak zabezpečit zálohované soubory před neoprávněným přístupem, když jsou uloženy někde mimo hlavní server?
Byl bych vděčný za jakoukoli radu nebo tipy od zkušenějších kolegů. Děkuji!