Serverovny.cz/Fórum/Jak spravovat zálohy na virtuálních strojích?

Jak spravovat zálohy na virtuálních strojích?

Zdravím, mám dotaz ohledně správy záloh pro virtuální stroje. V poslední době se hodně zabývám virtualizací a přemýšlím, jak správně nastavit a řídit zálohování mých VM. Mám jich víc než pár a začíná mi být jasné, že bez pořádného plánu na zálohy bych mohl mít v případě havárie velké problémy.

Chtěl bych se zeptat, jaké jsou nejlepší postupy pro správu záloh na virtuálních strojích? Jak často bych měl zálohovat? Existují nějaké nástroje nebo software, které byste doporučili pro automatizaci tohoto procesu? Taktéž mě zajímá, jestli je lepší zálohovat celé VM nebo jen určité datové objemy. Jak byste doporučili uchovávat zálohy – lokálně, na síti nebo v cloudu? A co obnova dat? Jak rychle by měla být obnova možná?

Mám obavy o to, jak zajistit, aby byly zálohy aktuální a aby se nestalo, že budu mít staré verze dat. Jaké máte zkušenosti s verzováním záloh a co byste poradili ohledně správy těchto verzí? A také, co se týká bezpečnosti – jak zabezpečit zálohované soubory před neoprávněným přístupem, když jsou uloženy někde mimo hlavní server?

Byl bych vděčný za jakoukoli radu nebo tipy od zkušenějších kolegů. Děkuji!

185 slov
1.9 minut čtení
10. 7. 2023
Jakub Havlíček

K zálohování virtuálních strojů je dobrý mít jasný plán. Ideálně bys měl zálohy dělat pravidelně, třeba denně nebo týdně, v závislosti na tom, jak často se mění data. Na trhu je spousta nástrojů – od Veeam, přes Acronis až po Kubernetes backup řešení. Uvažuj, jestli chceš zálohovat celé VM nebo jen důležité datové objemy. Zálohy mohou být lokální, na NASu nebo v cloudu, ale cloud je fajn pro dodatečnou ochranu. Obnova dat by měla být co nejrychlejší – ideálně do pár hodin. S verzováním záloh to chceš mít tak, aby si měl k dispozici poslední verze dat a mohl se vrátit, pokud se něco pokazí. Určitě nezapomeň na šifrování záloh pro bezpečnost, když jsou mimo server. To by ti mělo pomoct ochránit data před nežádoucím přístupem.

126 slov
1.3 minut čtení
23. 12. 2024
Zuzana Blažková

Zálohy virtuálních strojů jsou fakt důležitý. Měl bys mít nějaký plán, jinak se ti to vymstí. Co se týče frekvence, tak záleží na tom, jak moc se ti data mění. Jestli máš VM, co běží non-stop, tak denní zálohy by měly být minimum. Naopak, když se nic moc neděje, tak klidně týdně.

Doporučuji použít nějaké automatizované nástroje jako Veeam nebo Nakivo. Ty umí zálohovat celé VM i jednotlivé datové objemy, což je fajn. Záleží na tvých potřebách. Zálohy můžeš mít lokálně na NASu nebo v cloudu, ale kombinace obojího je asi nejlepší – bezpečnost a dostupnost.

Obnova by měla být co nejrychlejší. Třeba do pár hodin, protože na tohle lidi nejsou zvyklí čekat. Co se týče verzování, tak mírně verzovat zálohy je fajn – mít několik posledních verzí, abys mohl zpět vybrat tu správnou.

Bezpečnost je taky důležitá – šifrování záloh a omezení přístupu k nim by měly být samozřejmostí. Ať už jsou kdekoli, měly by být chráněny před hackery.

Takže shrnutí: pravidelný plán, kvalitní nástroje, kombinace lokal a cloud záloh a dobrá bezpečnost. Držím palce!

172 slov
1.7 minut čtení
7. 1. 2025
Alena Horáková
Serverovny.cz/Články/Virtuální servery
Monitorování a správa virtuálních serverů: Nástroje a technikyPřehled nejlepších nástrojů a metod pro efektivní monitorování a správu virtuálních strojů.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky