Serverovny.cz/Fórum/Kdy je nejlepší použít sticky sessions při load balancingu?

Kdy je nejlepší použít sticky sessions při load balancingu?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně nejlepší použít sticky sessions při load balancingu? Slyšel jsem, že to může být užitečné, ale nejsem si úplně jistý, v jakých situacích by to mělo smysl. Například, pokud mám aplikaci, která si ukládá informace o uživatelských relacích, jako jsou nákupní košíky nebo uživatelská nastavení, měl bych zvolit sticky sessions, aby se uživatelé vždy dostali na stejný server? Co když mám hodně serverů a chci optimalizovat výkon? Nebo je lepší se vyhnout sticky sessions kvůli škálovatelnosti a flexibilitě? A co třeba aplikace, které mají velký provoz – tam by to mohlo být problematické? Jak to funguje v praxi, pokud bych měl servery v cloudu s různými geografickými lokalitami? Mám pocit, že použití sticky sessions může mít své výhody, ale také nevýhody. Jaké jsou tedy doporučené scénáře pro jejich nasazení? A co udělat, pokud server selže – jak pak zajistit, aby uživatelé byli správně přesměrováni na jiný server bez ztráty dat? Byl bych rád za názory a zkušenosti od ostatních administrátorů, kteří se s tímto tématem setkali.

171 slov
1.7 minut čtení
16. 9. 2024
Josef Vejvoda

Sticky sessions, nebo taky session affinity, sou vlastně dobrá volba, když máš aplikace, co potřebujou udržovat stav. Třeba e-shopy s nákupními košíky nebo weby s uživatelskými profily. Když uživatel udělá akci, jako je přidání produktu do košíku, chceš, aby se dostal zpátky na stejný server, kde má tu relaci uloženu. Takže v takových případech to smysl dává.

Na druhou stranu, pokud máš velký provoz a hodně serverů, sticky sessions můžou být problém. Můžeš narazit na situace, kdy jeden server bude přetížený a ostatní budou nevyužité. Škálovatelnost je pak horší. Ideálně bys měl mít nějaké sdílené úložiště relací, aby byly dostupné všude.

Co se týče cloudových serverů a různých lokalit, sticky sessions můžou být ještě složitější. Přesměrování uživatelů mezi geograficky vzdálenými servery může vést k latenci a zpoždění. Pokud server selže, mělo by to být řešené pomocí load balanceru s failover systémem, jinak můžeš ztratit data nebo se dostat do situace, kdy se uživatel nedostane ke svým informacím.

Celkově to chce zvážit podle konkrétní aplikace a jak moc potřebuješ udržovat relaci. Pokud je to kritický prvek tvého systému, tak jo, ale jinak buď opatrnej.

180 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Martina Machačová

Sticky sessions se hodí, když tvoje aplikace potřebuje udržet informace o uživatelských relacích na jednom serveru. Typicky, pokud máš něco jako nákupní košíky nebo uživatelské profily, kde jsou data v paměti serveru, tak je to fajn. Ale má to svoje nevýhody – třeba pokud jeden server spadne, tak uživatelé ztratí svoji relaci a je to blbý. A pokud máš hodně serverů nebo chceš škálovat, můžeš mít s load balancingem problém, protože sticky sessions ti omezují flexibilitu. Jakože jeden server může být přetížený, zatímco jiný je skoro prázdný. V cloudových systémech se to může zkomplikovat ještě víc, protože servery můžou být na různých místech a latence hraje roli. Takže obecně, pokud se rozhodneš pro sticky sessions, dej si pozor na failover a zálohování dat. Můžeš třeba použít externí úložiště pro session data, které bude dostupné ze všech serverů, aby to nebylo tak křehké.

142 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Jindřiška Jirásková
Serverovny.cz/Články/Podmnožiny a load balancing
Pokročilé techniky load balancingu: Jak optimalizovat výkon vaší serverové infrastruktury?Objevte, jak pokročilé techniky vyvažování zátěže mohou zlepšit výkon vaší serverové infrastruktury a zajistit efektivní správu zdrojů.
1000 slov
10 minut čtení
16. 4. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky