Serverovny.cz/Fórum/Jak mohu zabránit ransomwarem na svém serveru?

Jak mohu zabránit ransomwarem na svém serveru?

V poslední době se stále častěji setkávám s hrozbami jako je ransomware a mám z toho opravdu strach. Mám server, který používám pro různé projekty a osobní data a nechci, aby mi někdo přistupoval k těmto citlivým informacím. Zajímalo by mě, co všechno mohu udělat, abych minimalizoval riziko napadení tímto typem malwaru. Myslím, že je důležité mít na serveru silnou bezpečnost, ale nejsem si jistý, kde přesně začít. Je lepší investovat do nějakého speciálního softwaru na ochranu před ransomwarem, nebo stačí běžné antivirové programy? Jak často bych měl aktualizovat svůj operační systém a programy, které na serveru používám? A co zálohování? Jak často bych měl zálohovat svá data, abych si byl jistý, že kdyby došlo k útoku, neztratím vše? Jsem také zvědavý, zda máte nějaké doporučení ohledně firewallů nebo dalších bezpečnostních opatření. Jaké jsou nejlepší praktiky pro prevenci ransomware útoků? Děkuji za jakékoli rady, které byste mohli poskytnout.

148 slov
1.5 minut čtení
11. 4. 2024
Alois Novotný

Nejlepší je mít víc vrstev ochrany. Hodně lidí zapomíná na to, jak důležité je pravidelně aktualizovat systém a všechny programy. Zálohování je naprosto klíčové – ideálně bys měl zálohovat denně, ale aspoň jednou týdně je minimum. Zálohy si ukládej na jiný disk nebo do cloudu, ať to není všechno pohromadě. Co se týká antiviru, tak zkus něco zaměřeného přímo na ransomware, ale běžné antiviry taky pomůžou. Firewall si nastav poctivě, blokuj všechno, co nepotřebuješ. A nesmíš zapomínat na edukaci – hodně útoků jde přes phishing, takže buď opatrnej při otevírání e-mailů a odkazů. A celkově, snaž se mít server co nejméně přístupný zvenčí, pokud to jde.

106 slov
1.1 minut čtení
13. 6. 2024
Věra Kratochvílová

Zabránit ransomwarem na serveru není snadný úkol, ale pár základních kroků ti pomůže výrazně snížit riziko. Určitě se zaměř na pravidelné aktualizace operačního systému a aplikací. Většina útoků využívá staré zranitelnosti, takže když tohle budeš mít pod kontrolou, už jsi na dobré cestě. Co se týče antivirového softwaru, nemělo by být jen nějaké běžné řešení – investuj do kvalitního programu, který má funkce na ochranu proti ransomwarem. Také zvaž použít specializované nástroje na ochranu před těmito hrozbami.

Zálohování je kriticky důležité, ideálně bys měl zálohovat data pravidelně, třeba každý den nebo aspoň jednou týdně. Zálohy ukládej na oddělená zařízení nebo cloud, abys nebyl ovlivněn v případě napadení.

Firewall je další věc, co bys měl mít nastavený. Omezuj přístup k serveru jen na IP adresy, které potřebuješ, a sleduj logy pro podezřelé aktivity. Nezapomeň také na silná hesla a dvoufaktorovou autentizaci, pokud je to možné.

Celkově se snaž o co nejvíc vrstev ochrany a buď obezřetný při otevírání příloh nebo klikání na odkazy v emailech. To jsou časté způsoby, jak se ransomware dostane do systému.

172 slov
1.7 minut čtení
2. 12. 2024
Petr Kočí
Serverovny.cz/Články/Servery a bezpečnost
Zabezpečení serverů: Jak ochránit data před ransomwaremPraktický návod, jak implementovat ochranná opatření pro prevenci a reakci na ransomware útoky.
1000 slov
10 minut čtení
19. 8. 2023
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky