Jaké nástroje doporučujete na detekci podivného chování v síti?
Když mluvím o bezpečnosti v síti, vždycky mě zajímá, jak co nejlépe identifikovat a reagovat na podivné chování. V poslední době jsem si uvědomil, že s množstvím dat a zařízení, které máme, je těžké udržet přehled o tom, co se vlastně v síti děje. Mám na mysli situace, kdy některé zařízení začne vykazovat nezvyklé chování – jako například nečekaně vysoký příjem nebo odesílání dat, nebo třeba, když se objeví nové zařízení, které by tam nemělo být. V takových případech je velmi důležité mít nějaké nástroje, které nám pomohou tyto anomálie odhalit. Co byste doporučili? Je lepší používat nějaké komerční řešení, nebo existují i účinné open-source nástroje? Jaké jsou vaše zkušenosti s různými monitorovacími nástroji nebo IDS/IPS systémy? Je dobré sledovat provoz v reálném čase, nebo se zaměřit spíše na analýzu historických dat? A co třeba log management? Jak efektivně využít logy k detekci podivného chování? Zajímalo by mě i to, jakou roli hraje AI a strojové učení při detekci těchto anomálií. Hlavně bych ocenil praktické tipy a zkušenosti z praxe, protože teoretické znalosti jsou sice fajn, ale potřebuju něco, co mi pomůže v reálném světě. Díky moc za všechny rady!