Serverovny.cz/Fórum/Jak můžu snížit náklady na chlazení v datovém centru?

Jak můžu snížit náklady na chlazení v datovém centru?

Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší způsoby, jak si ušetřit peníze na chlazení v datovém centru. Vím, že chlazení je jedna z největších položek v provozních nákladech, a tak bych rád našel nějaké tipy a triky, které by mi mohly pomoci. Slyšel jsem něco o využívání efektivnějších systémů na klimatizaci, ale nevím, jaké technologie jsou dneska na trhu. Také bych chtěl vědět, jestli má smysl investovat do obnovitelných zdrojů energie nebo pokud je lepší optimalizovat stávající zařízení. Co se třeba týče umístění serverů – je lepší mít je blíž k chladicím jednotkám, nebo naopak dál od nich? Hraje to roli? Mám také obavy ohledně řízení teploty a vlhkosti, protože pokud se to neudělá správně, může to vyústit v poruchy hardware a další náklady. Jaké jsou nejlepší praktiky pro sledování teploty a jaké metody lze použít k její stabilizaci? Možná bych se měl zaměřit i na izolaci a návrh prostoru datového centra – co mám mít na paměti při jeho plánování? A co se týče údržby starších zařízení, mají smysl investice do jejich modernizace, nebo bych měl raději zvážit kompletní výměnu? Různé názory a zkušenosti by mi velmi pomohly, takže pokud máte nějaké rady nebo tipy, co udělat pro snížení nákladů na chlazení v datovém centru, budu moc vděčný!

208 slov
2.1 minut čtení
12. 12. 2023
Radka Dušková

Snížení nákladů na chlazení v datovém centru je fakt důležité. Mám pár tipů, co by ti mohly pomoct. Za prvé, zkus investovat do modernějších klimatizačních systémů, jako jsou chladicí jednotky s proměnlivou rychlostí ventilátorů nebo dokonce systémy využívající vodu. Ty šetří energii a udržují stabilnější teplotu.

Když už se bavíme o umístění serverů, tak je fajn je mít blíž k chladicím jednotkám, aby se minimalizovala délka potrubí a tím i ztráty energie. Ujisti se, že máš dobře navržené uspořádání – třeba studené a teplé uličky, to fakt pomáhá s efektivitou chlazení.

Co se týče sledování teploty a vlhkosti, doporučuji používat senzory a monitorovací systémy, které ti dají vědět v reálném čase o jakýchkoliv výkyvech. Stabilizace teploty je zásadní pro ochranu hardwaru – zaměř se na pravidelnou údržbu a kalibraci těchto zařízení.

Izolace prostoru je taky důležitá, aby ses vyhnul zbytečným únikům tepla. Když máš starší zařízení, tak se poptej odborníků, jestli má smysl je modernizovat, nebo jestli by nebylo lepší investovat do nových technologií. Někdy ti stará technika může přinést víc problémů než užitku.

Takže shrnutí: investuj do novějších systémů, optimalizuj uspořádání serverů, sleduj klima a nezapomeň na dobrou izolaci. To by ti mělo pomoci ušetřit.

194 slov
1.9 minut čtení
12. 2. 2024
Robert Maleček

Tak koukni, chlazení v datovém centru je fakt bolest pro rozpočet. Jednou z nejlepších věcí, co můžeš udělat, je přejít na efektivnější chladicí systémy. Třeba ty s volným chlazením nebo chladicími jednotkami s proměnlivým výkonem. To ti může ušetřit dost peněz. Zvaž i investici do obnovitelných zdrojů – solární panely nebo větrné turbíny, pokud máš místo. O umístění serverů – fakt záleží na tom, jak je to rozvržené. Ideálně bys měl mít servery blíž k chladicím jednotkám, aby se minimalizoval odpor vzduchu a zbytečné náklady na energii.

Co se týče sledování teploty a vlhkosti, dej si pozor na to, abys měl dobrý systém monitorování a automatizace. Měj senzory po celém datovém centru a nastav alarmy, když se něco vychýlí z normálu. Izolace prostoru je důležitá – dobře izolované stěny ti pomůžou udržet požadovanou teplotu bez zbytečných nákladů na energii.

Pokud jde o údržbu starších zařízení, občas dává smysl je modernizovat, ale pokud jsou fakt staré a neefektivní, možná bude lepší investovat do nových jednotek. Každopádně sleduj efektivitu a provozní náklady. Měj na paměti, že i malá vylepšení se můžou hodně vyplatit.

181 slov
1.8 minut čtení
9. 1. 2021
Rudolf Mašek
Serverovny.cz/Články/Datové centrály
Optimalizace chlazení v datových centrech: Jaké metody snižují náklady a zvyšují výkon?Objevte inovativní metody chlazení, které zefektivňují provoz datových center, snižují energetické náklady a zvyšují výkon. Přečtěte si více o optimal...
1000 slov
10 minut čtení
26. 7. 2020
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky