Serverovny.cz/Fórum/Jak začít s migrací na IPv6, když už mám nastavený IPv4?

Jak začít s migrací na IPv6, když už mám nastavený IPv4?

Myslím, že se tu určitě najdou lidi, kteří se orientují v síťových technologiích a mohli by mi s tím pomoct. Mám doma i v práci nastavené IPv4 adresy. Všechno funguje jak má, ale už delší dobu slyším o IPv6 a o tom, jak je důležité na něj přejít. Takže bych se chtěl zeptat, jak vlastně začít s migrací na IPv6? Jaké kroky bych měl udělat, abychom mohli mít obě verze protokolu, tedy i IPv4 i IPv6, v našem síťovém prostředí? Co všechno to obnáší? Potřebuji nějaké speciální zařízení nebo software? A co třeba naše stávající servery a služby? Bude potřeba něco přenastavovat nebo je možné to udělat tak, aby to proběhlo hladce? Jaké jsou nejlepší postupy pro přechod na IPv6 a na co si dát pozor? Zajímalo by mě také, jestli je nutné mít vše přepnuté na IPv6 hned teď, nebo můžeme ještě nějakou dobu fungovat s IPv4. Jaké jsou výhody přechodu a je nějaký konkrétní případ, kdy by nám to skutečně pomohlo? Omlouvám se za ty otázky, ale nejsem si vůbec jistý, jak začít a potřeboval bych nějaké rady nebo tipy od těch, kteří už mají s migrací zkušenosti. Děkuju moc!

192 slov
1.9 minut čtení
14. 7. 2023
Zdeňka Mašková

Migrace na IPv6 může znít složitě, ale nemusí to být tak hrozné. V první řadě, zkontroluj, jestli tvůj poskytovatel internetu podporuje IPv6. Když jo, tak obvykle dostaneš i instrukce, jak to nastavit. Můžeš začít tím, že si na routeru povolíš IPv6 – většina moderních routerů to zvládne. Pak si dej pozor na to, aby tvoje zařízení (počítače, servery) měly také podporu IPv6, což většinou mají, pokud jsou aktuální.

Pokud máš servery s aplikacemi, co běží na IPv4, většina z nich by měla mít možnost běžet i na IPv6. Někdy stačí jen přidat novou IP adresu a upravit firewall pravidla. Není nutné všechno přepínat hned teď; můžeš mít obě verze zároveň (dual stack). To je vlastně nejlepší přístup – umožní ti to plynulý přechod a testování bez výpadků.

Jo a nezapomeň na DNS – budeš potřebovat AAAA záznamy pro IPv6. A pokud děláš web, tak se ujisti, že je dostupný i přes IPv6. Z dlouhodobého hlediska to pomůže s růstem internetu a dostupností tvých služeb. Takže pohni se do toho pomalu a buď trpělivý.

172 slov
1.7 minut čtení
16. 1. 2025
Věra Vacková

Takže, migrace na IPv6 může vypadat jako velkej krok, ale není to tak složitý. První věcí je zjistit, jestli tvůj poskytovatel internetu (ISP) už podporuje IPv6. Když jo, požádej je o IPv6 adresu. Pak bys měl mít router, co IPv6 zvládne – většina novějších routerů to už umí.

Postupně bys měl začít s konfigurací. Můžeš nastavit dual-stack, což znamená, že tvé zařízení budou mít jak IPv4, tak IPv6 adresy. To ti umožní plynulý přechod bez nutnosti měnit všechno najednou.

Zkontroluj si taky servery a služby, které používáte. Většina moderních serverů (jako Linuxové distribuce) podporuje IPv6 a často stačí pár změn v nastavení pro aktivaci. U webových stránek se ujisti, že mají správnou konfiguraci pro obě verze protokolu.

Nezapomeň na firewall – ten bude muset být taky upravený, aby propouštěl IPv6 provoz. A ohledně časového horizontu – ano, můžeš ještě nějakou dobu fungovat s IPv4, ale čím dřív přejdeš na IPv6, tím lépe, protože zásoby IPv4 adres se tenčí.

Výhody? Více adres pro zařízení, lepší routování a konečně i podpora nových technologií. Pokud děláš něco jako IoT nebo máš plány na expanzi s různými zařízeními, IPv6 ti hodně pomůže. Zkrátka – začni s tím hned, než se to stane urgentní záležitostí.

196 slov
2 minut čtení
16. 11. 2024
Kateřina Švábová
Serverovny.cz/Články/IPv6 vs. IPv4
Jak správně plánovat migraci na IPv6: Krok za krokem k úspěchuTento článek vám přináší komplexní přehled kroků potřebných pro úspěšnou migraci z IPv4 na IPv6. Zjistěte, jak analyzovat svou stávající infrastruktur...
1000 slov
10 minut čtení
16. 1. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky