Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit IPv6 na serveru? Co musím udělat?

Jak nastavit IPv6 na serveru? Co musím udělat?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně nastavení IPv6 na mém serveru. Mám už nějakou dobu spuštěný server a teď uvažuju, že bych přidal podporu pro IPv6, protože jsem slyšel, že je to budoucnost a spousta poskytovatelů už tuto technologii zavádí. Mám ale trochu obavy, protože jsem s tím ještě nikdy nepracoval. Co všechno bych měl udělat, abych to mohl správně nastavit? Je potřeba něco speciálního v konfiguraci systému nebo na síťových zařízení? Jaké jsou vlastně kroky, které musím dodržet? Zajímalo by mě také, zda musím mít nějaké speciální povolení od poskytovatele internetu nebo je to jen otázka nastavení na samotném serveru. A co třeba bezpečnostní aspekty? Mělo by se na něco zvláštního dávat pozor, když přecházím z IPv4 na IPv6? Předem díky za jakékoli rady a tipy! Každá pomoc se mi hodí.

132 slov
1.3 minut čtení
16. 2. 2024
Ladislav Musil

Nastavování IPv6 na serveru je vcelku jednoduchý proces, ale pár věcí si musíš pohlídat. Nejdřív se ujisti, že tvůj poskytovatel internetu IPv6 podporuje. Měl bys dostat nějaké IPv6 adresy od nich, jinak to nepůjde. Pak na serveru, pokud máš Linux, tak většinou stačí upravit soubor sítě jako /etc/network/interfaces nebo skrze NetworkManager. Přidáš tam svoji IPv6 adresu a nastavíš gateway.

Některý distribuce mají IPv6 už defaultně zapnutý, jiný ne, takže se podívej do nastavení. Ujisti se, že firewall (iptables nebo nftables) má povolený přístup k IPv6, jinak to nebude fungovat.

A co se týče bezpečnosti, IPv6 má pár specifik jako třeba auto-configuration, takže dávej pozor na to, kdo se může připojit na tvou síť. Měj na paměti také, že zatímco IPv4 a IPv6 mohou běžet paralelně, je dobrý mít v plánu přechod na čistou IPv6 v budoucnu. Jinak moc se nestresuj, je to většinou jen o správném nastavení a testování.

149 slov
1.5 minut čtení
5. 1. 2025
Zdeněk Hrdý

Nastavení IPv6 na serveru není až tak složitý, ale chce to pár kroků. Prvně zjisti, jestli tvůj poskytovatel internetu vůbec IPv6 podporuje. Pokud jo, měl by ti poskytnout nějaký prefix nebo adresu. Pak se podívej, jaký máš systém, protože konfigurace se trochu liší. Na Linuxu třeba edituj soubor /etc/network/interfaces nebo /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 v závislosti na distribuci.

Základní věc, co musíš udělat, je přidat IPv6 adresu a nastavit gateway. Můžeš to udělat přímo v těch konfiguračních souborech. Nezapomeň povolit IPv6 v kernelu, pokud tam není zapnutej. To se dělá většinou přidáním "net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 0" do souboru /etc/sysctl.conf a pak spustíš "sysctl -p".

Důležitý je taky testování po nastavení. Zkus příkazy jako "ping6" nebo "traceroute6" k ověření, že to funguje. A určitě si dej pozor na firewall, protože pravidla pro IPv4 neplatí pro IPv6, takže je budeš muset upravit nebo přidat nové.

Bezpečnostní aspekty jsou důležitý - IPv6 má jiný bezpečnostní model, takže si ověř, že máš zaplacený firewall a další ochranu. Nezapomeň si taky nastavit správné DNS záznamy pro IPv6. Jo a co se týče povolení od ISP, obvykle nic speciálního nepotřebuješ, pokud ti dají adresy.

181 slov
1.8 minut čtení
15. 9. 2024
Helena Skálová
Serverovny.cz/Články/IPv6 vs. IPv4
IPv6 adresace a její specifika pro administrátory serverůPraktický průvodce pro administrátory serverů zaměřený na IPv6 adresaci, rozdíly oproti IPv4 a správné nastavení adres.
1000 slov
10 minut čtení
15. 7. 2021
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky