Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli mám IPv6 od poskytovatele?

Jak zjistím, jestli mám IPv6 od poskytovatele?

Přemýšlím, jak bych mohl zjistit, jestli můj poskytovatel internetu mi přiřadil IPv6 adresu. Slyšel jsem, že spousta lidí už na to přešla, ale já vlastně nevím, jak to ověřit. Můžu se nějak podívat na nastavení mého routeru nebo počítače? Vím, že IPv4 je stále běžná, ale četl jsem, že IPv6 je budoucnost a chtěl bych mít jistotu, že mám také tuto modernější verzi. Mám Windows, tak jestli existuje nějaký jednoduchý příkaz v příkazovém řádku, který by mi mohl pomoci to zjistit? Také se snažím najít informace o tom, co vlastně IPv6 obnáší a jaké jsou výhody oproti staršímu systému. Nechci se do toho moc zamotávat, ale rád bych věděl, jestli by mi měl poskytovatel nabídnout nějaké nastavení pro IPv6. Zkusil jsem se dívat na webové stránky svého ISP, ale tam to vypadá jako labyrint a informace jsou dost matoucí. Někdo mi říkal, že stačí navštívit určité stránky nebo vybavení jako je traceroute nebo ping, ale nejsem si jistý, jak to celé funguje. Máte prosím nějaké tipy nebo rady, jak na to? Jak poznám, jestli mám IPv6 a co s tím dál? Děkuji předem za pomoc!

185 slov
1.9 minut čtení
30. 10. 2021
Simona Havlová

Jasně, zjistit, jestli máš IPv6, je docela jednoduchý. Můžeš to udělat několika způsoby. Nejprve si otevři příkazový řádek v systému Windows (stačí napsat "cmd" do vyhledávání) a zadej příkaz "ipconfig". Tím získáš všechny informace o síťovém připojení. Pokud tam uvidíš něco jako "IPv6 Address" nebo "Link-local IPv6 Address", tak to znamená, že máš IPv6 adresu.

Další možnost je navštívit nějakou stránku jako test-ipv6.com, což ti ukáže, jaké protokoly používáš. To je dost snadný a rychlý způsob, jak zjistit, jestli jsi na IPv6.

Co se týče výhod IPv6, tak hlavní je, že nabízí mnohem víc adres než IPv4. To znamená, že je teoreticky méně pravděpodobný výskyt problémů s nedostatkem IP adres a zlepší se i konektivita pro budoucí zařízení. U některých poskytovatelů může být nutné něco nastavit v routeru, ale většina to zvládne automaticky.

Zkus se mrknout na stránky svého ISP, možná tam mají nějaké informace o podpoře IPv6. Pokud ne, klidně se jich zeptej přímo na zákaznické podpoře.

156 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Aleš Brabec

Pokud chceš zjistit, jestli máš IPv6, tak je to celkem jednoduchý. Můžeš otevřít příkazový řádek ve Windows (stiskni Win + R, napiš cmd a Enter) a pak zadej příkaz "ipconfig". Tam bys měl vidět nějaké informace o tvým síťovým adaptéru. Hledej něco jako "IPv6 Address" nebo "Link-local IPv6 Address". Pokud to tam je, tak máš IPv6.

Další možnost je zkusit navštívit nějakou webovou stránku, co ti ukáže tvoji IP adresu, třeba https://test-ipv6.com/ nebo https://ipv6-test.com/. Ty ti ukážou, jestli jsi na IPv6 síti.

Co se týče výhod IPv6, tak hlavně jde o to, že má mnohem víc adres než IPv4, což by mělo vyřešit problém s nedostatkem IP adres. A taky to podporuje různé funkce jako je automatická konfigurace. Pokud tvůj ISP nepodporuje IPv6, tak se ho můžeš zeptat přímo, většina už to dneska nabízí.

Takže shrnuto - zkontroluj ipconfig a nebo si dej test na webu. Je to fakt jednoduchý.

147 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Luboš Tesař
Serverovny.cz/Články/IPv6 vs. IPv4
Jaká zařízení a služby podporují IPv6?Kompletní průvodce zařízeními a službami, které podporují IPv6, včetně tipů na aktualizace a kompatibilitu.
1000 slov
10 minut čtení
7. 10. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky