Serverovny.cz/Fórum/Která platforma je levnější, Google Cloud nebo DigitalOcean?

Která platforma je levnější, Google Cloud nebo DigitalOcean?

Tak jsem se rozhodl, že bych chtěl rozjet nějaký projekt a potřebuji serverové řešení. V poslední době se hodně mluví o různých cloudových platformách a já přemýšlím, která z nich je vlastně levnější. Mám na mysli hlavně Google Cloud a DigitalOcean, protože jsem o obou slyšel spoustu dobrého. Zajímá mě, jaké máte zkušenosti s cenovými modely těchto dvou poskytovatelů. Myslím, že Google Cloud má určitě spoustu funkcí a flexibilitu, ale občas mám pocit, že ty ceny mohou vylétnout do nebeských výšin, když člověk zapne různé služby. Na druhou stranu DigitalOcean se mi vždycky jevil jako taková jednodušší a přímočařejší volba, ale co když si nakonec uvědomím, že mi tam chybí některé pokročilejší možnosti? Jak se to vlastně liší z pohledu nákladů? Mohli byste mi prosím poskytnout nějaké porovnání nebo vaše osobní zkušenosti ohledně toho, jak se jednotlivé ceny liší? A co třeba skryté poplatky nebo něco podobného? Je lepší se držet DigitalOcean pro menší projekty nebo se raději pustit do Google Cloudu i za cenu možných vyšších výdajů v budoucnu? Jak to vidíte vy? Díky moc!

176 slov
1.8 minut čtení
6. 9. 2022
Soňa Buchtová

Když to vezmu kolem a kolem, tak DigitalOcean je většinou levnější pro menší projekty. Mají jednoduché cenové plány, kde víš, co platíš měsíčně, což je super. Například jejich základní droplet (server) začíná na nízké částce a pro většinu malých aplikací to stačí. Na druhou stranu Google Cloud má mnohem širší nabídku služeb a možnosti, ale s tím přicházejí i komplikovanější ceny. Ty skryté náklady tam fakt můžou být, pokud nevíš přesně, co chceš. Některé služby se ti můžou zdát levné, ale pak přidáš další funkce a můžeš se dostat na dost vysokou částku.

Pokud plánuješ spíš něco menšího nebo testovací projekt, tak jdi do DigitalOcean. Je to jednodušší a nemáš tolik starostí s cenami. Google Cloud bych doporučil, až když víš, že potřebuješ něco pokročilejšího a jsi ochotný investovat víc peněz a času do toho, abys to správně rozjel. Takže za mě DigitalOcean pro začátek – uvidíš, jak ti to půjde.

150 slov
1.5 minut čtení
6. 1. 2025
Božena Ondrová

Co se týče cenového porovnání mezi Google Cloud a DigitalOcean, tak záleží na tom, co vlastně potřebuješ. DigitalOcean je většinou levnější pro malé projekty, jejich plány začínají na pár dolarech měsíčně a mají jednoduchý model, takže víš, co platíš. Na druhou stranu, Google Cloud sice nabízí víc funkcí a flexibilitu, ale jak říkáš, může to rychle narůst, když zapneš nějaké pokročilé služby nebo využiješ více zdrojů.

Osobně bych doporučil DigitalOcean pro začátečníky a malé projekty. Je to jednoduché, přehledné a bez skrytých poplatků. Google Cloud je super pro větší projekty nebo když potřebuješ vysoce škálovatelné řešení, ale můžeš tam narazit na nečekané náklady, pokud si nehlídáš, co všechno používáš. Takže pokud chceš něco jednoduchého a levného, jdi do DigitalOcean. Když se pak tvůj projekt rozroste a budeš potřebovat víc funkcí, můžeš vždy přejít na Google Cloud.

136 slov
1.4 minut čtení
21. 11. 2024
Josef Horálek

Pokud jde o ceny, tak DigitalOcean je většinou levnější pro menší projekty. Mají jasně dané ceny za droplety, což je super, protože víš, kolik zaplatíš. Google Cloud má víc možností a funkcí, ale ty se můžou dost rychle prodražit, hlavně pokud začneš přidávat další služby nebo používáš víc zdrojů. Skryté poplatky u Google Cloudu jsou fakt věc, na kterou si musíš dávat pozor. Například ti k tomu připočtou transfer dat nebo storage, což může skončit hodně draze. Na druhou stranu, když potřebuješ něco fakt pokročilého nebo plánuješ škálovat, tak Google Cloud může být lepší volba nakonec. Takže jestli máš malý projekt a nechceš se moc stresovat s cenami, DigitalOcean bude asi lepší volba. Ale jestli chceš víc flexibility do budoucna a jsi ochotnej risknout vyšší náklady, pak zkus Google Cloud.

130 slov
1.3 minut čtení
2. 1. 2025
Jaroslav Kořínek
Serverovny.cz/Články/Cloudové řešení
Google Cloud vs. DigitalOcean: Jak vybrat ideální cloudovou platformu pro startupy?V tomto článku se podíváme na klíčové rozdíly mezi Google Cloud a DigitalOcean a poradíme, jak si vybrat tu nejvhodnější cloudovou platformu pro váš s...
1000 slov
10 minut čtení
31. 1. 2021
Bc. Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky