Serverovny.cz/Fórum/Jak spojit starý server bezdrátově?

Jak spojit starý server bezdrátově?

Chtěl bych se zeptat, jak to vlastně udělat, když mám starý server a chci ho připojit k internetu bezdrátově. Mám doma nějaké staré vybavení a nevím, jestli to zvládnu s tím, co mám. Můžete mi prosím říct, co všechno budu potřebovat? Myslím, že bych potřeboval nějakou bezdrátovou kartu, ale nevím, jestli je lepší koupit novou nebo použít něco z toho, co už mám. Jaké jsou možnosti? Potřebuji nějak speciální software nebo nastavení? A co bezpečnost? Jak se mám postarat o to, aby byl můj server chráněný při připojení k wifi? Zkoušel jsem už několik věcí, ale zatím se mi to nedaří. Také bych rád věděl, jestli je možné připojit server bezdrátově k routeru na druhém konci bytu, nebo jestli je lepší použít nějaký extender nebo powerline adaptéry. Jaká jsou pro a proti různých řešení? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké specifické nastavení v BIOSu nebo v operačním systému, které bych měl změnit. Mám na serveru nainstalovaný Linux a nevím, jestli je to problém. Také nevím, jak zkontrolovat, jestli je bezdrátová síť správně nastavena a funguje tak, jak má. Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale snažím se to pochopit a udělat to správně. Děkuji moc za jakoukoliv radu!

199 slov
2 minut čtení
6. 1. 2023
Ivana Stará

Jasně, bezdrátové připojení starého serveru může být trochu oříšek, ale dá se to zvládnout. Jestli máš starou bezdrátovou kartu, zkontroluj, jestli je kompatibilní s tvým Linuxem. Pokud ne, tak se vyplatí investovat do nové, dneska už se dají sehnat celkem levně a většinou s dobrým výkonem.

Co se týče softwaru, většina distribucí Linuxu má ovladače pro bezdrátové karty, ale můžeš potřebovat něco jako NetworkManager pro snadnější správu sítí. Bezpečnost je důležitá – nastav si silné heslo na Wi-Fi a používej WPA2 šifrování. Taky bys měl mít firewall zapnutý, třeba iptables nebo ufw.

Pokud máš server daleko od routeru, tak ano, mohou být powerline adaptéry nebo Wi-Fi extendery dobré řešení. Extender ti rozšíří signál, ale může to zpomalit připojení. Powerline adaptéry jsou většinou spolehlivější, když máš dobré vedení v domě.

Nastavení v BIOSu u většiny serverů asi nebude potřeba měnit, ale můžeš zkontrolovat, jestli je bezdrátová karta povolená. V Linuxu pak můžeš pomocí příkazů jako iwconfig nebo ip a ověřit, jestli je síťová karta rozpoznaná a zda je možné se připojit k Wi-Fi.

Zkoušej různé věci a hlavně trpělivost – spojení starého hardwaru přes Wi-Fi může chvíli trvat. Držím palce!

185 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Filip Valenta

Takže, pokud chceš připojit starý server bezdrátově, tak základ je mít nějakou bezdrátovou síťovku. Jestli máš starou PCI kartu nebo USB adaptér, tak to může fungovat, ale možná by bylo lepší pořídit novou, protože starší technologie nemusí být moc spolehlivý a měli bys mít alespoň podporu pro 802.11n nebo lepší. Co se týče softwaru, Linux většinou podporuje většinu karet automaticky, ale můžeš potřebovat ovladače, tak si zkontroluj, jestli ti systém vidí Wi-Fi adaptér.

Bezpečnost je důležitá - určitě zapni WPA2 šifrování na routeru a nastav silné heslo. No a jak to bude s připojením? Když je server daleko od routeru, tak můžeš zvažovat extender nebo powerline adaptéry. Extender je fajn, ale může zpomalit rychlost, powerline adaptéry jsou v pohodě, pokud máš dobrou elektrickou síť.

BIOS většinou nic měnit nemusíš, ale zkontroluj, jestli tam nemáš nějaký nastavení pro bezdrátovku. V Linuxu pak zkontroluj pomocí příkazů jako "iwconfig" nebo "ifconfig", jestli ti síťovka funguje a jestli je připojená k Wi-Fi.

Zní to jako hodně práce, ale když si to rozplánuješ a postupně to uděláš, tak bys to měl zvládnout.

175 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Natálie Jelínková
Serverovny.cz/Články/Bezdrátové serverové infrastruktury
Implementace bezdrátových řešení ve starších serverových systémechJak úspěšně integrovat bezdrátové technologie do stávajících serverových infrastruktur, které již používají zastaralé systémy.
1000 slov
10 minut čtení
21. 12. 2022
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky