Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit Zabbix pro sledování výkonu serveru?

Jak nastavit Zabbix pro sledování výkonu serveru?

Mám tady takovou situaci, potřeboval bych pomoc se Zabbixem. V poslední době se mi zdá, že náš server občas padá a výkon není zrovna ideální, takže bych chtěl začít sledovat jeho výkon a všechny důležité metriky. Slyšel jsem, že Zabbix je na to skvělý nástroj, ale nějak se v tom nevyznám. Jak vlastně začít s jeho nastavením? Co všechno bych měl udělat, abych mohl monitorovat CPU, paměť, disky a další parametry? Potřebuju vědět, jaké metriky je dobré sledovat a jak je snadno nastavit, nebo jestli je třeba něco složitějšího? Mám si stáhnout agent nebo stačí webové rozhraní? A co když chci nastavovat notifikace, ty se dělají v Zabbixu nějak jednoduše? Poraďte mi prosím krok za krokem, jak na to. Dík moc!

121 slov
1.2 minut čtení
5. 5. 2024
Bohumil Kočí

Takže, pokud chceš začít se Zabbixem, tak prvně si stáhni a nainstaluj Zabbix server a frontend. Pak budeš potřebovat Zabbix agenta na serveru, který chceš monitorovat. Bez agenta to nebude ono, protože ten sbírá data přímo z tvého serveru.

Při instalaci agenta si dej pozor na konfigurační soubor, kde musíš nastavit IP adresu Zabbix serveru, aby agent věděl, kam posílat data.

Co se týče metrik, určitě začni sledovat CPU, paměť a diskové využití. To jsou základní věci. Můžeš k tomu použít už připravené šablony v Zabbixu, což dost zjednoduší práci. V knihovně šablon najdeš spoustu předpřipravených pro různé systémy.

Notifikace se taky nastavují celkem v pohodě. Můžeš si vytvořit uživatele a přiřadit jim notifikační metody (e-mail, Slack atd.). Potom nastavíš trigger pro události, které chceš sledovat – třeba když CPU překročí určitou hodnotu.

Celkově je Zabbix hodně přizpůsobitelný a to je jeho výhoda. Někdy to může být trochu složitější, ale jakmile se do toho dostaneš, uvidíš, že je to fakt šikovný nástroj. Hodně štěstí!

160 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Jakub Hloušek

Zabbix je fakt super nástroj na monitorování serverů. Takže, začni tím, že si stáhneš Zabbix server a webový frontend. To se dá udělat z oficiálních stránek. Pak musíš mít nainstalovaný Zabbix agent na serveru, který chceš sledovat – bez něj to moc nepůjde. Agenta můžeš nainstalovat pomocí balíčků, co má tvoje distribuce (např. apt nebo yum).

Jakmile máš agenta, ujisti se, že je správně nastavený, aby mohl komunikovat se Zabbix serverem. V konfiguračním souboru agenta nastav IP adresu serveru a port. Potom restartuj agenta.

Teď k metrikám – sleduj CPU zatížení, využití paměti, diskové I/O a síťový provoz. Zabbix má předpřipravené šablony pro sledování těchto věcí, takže je můžeš snadno použít. Po nakonfigurování agenta a přidání hosta do Zabbixu si přidej ty šablony.

Co se notifikací týče, tak ty se nastavují v sekci "Akce" v Zabbixu. Můžeš si nastavit různé podmínky a co se má dít, když je něco špatně (např. e-maily nebo webhooky).

Celkově jde o to vše správně propojit a pak už jen sledovat dashboard a čekat na případné alarmy. Je to celkem jednoduché, když si to projdeš krok po kroku.

181 slov
1.8 minut čtení
21. 11. 2023
Ludmila Šrámková
Serverovny.cz/Články/Monitoring serverů
Jak správně nastavit monitoring serverů pomocí ZabbixuPraktický návod na instalaci a konfiguraci monitorovacího systému Zabbix pro efektivní sledování výkonu serverů pro Serverovny.cz.
1000 slov
10 minut čtení
16. 10. 2020
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky