Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když mi selže pevný disk?

Co dělat, když mi selže pevný disk?

Mám takový problém, že mi přestal fungovat pevný disk a vůbec nevím, co s tím. Z ničeho nic to začalo blbnout, počítač se zasekával a teď se mi nedaří disk vůbec rozběhnout. Je tam spousta důležitých dat, o která bych nerad přišel. Napadlo mě, jestli se dá nějakým způsobem disk oživit nebo jestli existují nějaké metody na záchranu dat? Měl bych zkusit nějaký specializovaný software nebo mám rovnou běžet do servisu? A co když se mi disk vůbec nezapne? Jaké jsou šance, že se mi podaří dostat zpátky všechny soubory? Máte někdo zkušenosti s obnovou dat z nefunkčního disku? Jaké by mohly být příčiny toho selhání? Je to něco, co zvládnu sám doma, nebo je lepší nechat to odborníkům? Rád bych věděl, co mám dělat a na co si dát pozor, abych si ještě víc neublížil. Díky za každou radu!

140 slov
1.4 minut čtení
25. 6. 2023
Filip Chalupa

No, tohle je fakt komplikovaná situace. Když ti disk blbne a už se ani nenačítá, tak první, co bych doporučil, je nepanikařit. Zkus nejdřív disk připojit k jinému počítači, jestli ho rozběhne. Někdy to může být jen špatný konektor nebo port. Pokud se ti ho podaří rozjet, tak hned dělej zálohu důležitých dat na nějaký externí disk nebo do cloudu.

Pokud se disk vůbec nespustí a slyšíš nějaké divné zvuky (jako klapání nebo skřípání), tak to moc nevypadá dobře. V takovém případě je lepší nezkoušet nějaké software na obnovu dat doma, protože bys mohl situaci jen zhoršit. Radši bych šel do servisu, kde mají specializované zařízení a odborníky, co ví, co dělají.

Šance na obnovu dat záleží na tom, jak moc je disk poškozený. Když to není mechanické poškození, tak to může být lepší. Ale pokud je to elektronika nebo hlava disku, tak to už může být horší. Takže pokud máš fakt hodně důležitý data, radši investuj do profesionální pomoci.

Pamatuj si, že čím víc budeš s diskem manipulovat sám doma, tím menší šanci na úspěšnou obnovu budeš mít. Takže buď opatrnej a uvidíš.

182 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Andrea Dubská

Když ti selže pevný disk, první co udělej je, nezapínej ho zbytečně a neskoušej ho moc zatěžovat. Pokud to jde, tak zkus disk připojit k jinému počítači, ale pokud vůbec nenaběhne, tak to moc nefunguje. Můžeš vyzkoušet nějaký software na obnovu dat jako je Recuva nebo TestDisk, ale šance záleží na tom, co přesně se s diskem stalo. Pokud je to mechanická závada, tak je lepší nechat to odborníkům, protože doma si můžeš víc uškodit. Odborníci mají nástroje a techniky na záchranu dat – i když je to většinou drahé, tak pokud jsou data opravdu důležitá, může se to vyplatit. Co se týče příčin selhání, může to být cokoliv od přehřátí, starého hardwaru po špatné vypnutí počítače. Takže opatrně a možná radši do servisu!

124 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Bedřich Šafařík
Serverovny.cz/Články/Opravy a údržba serverů
Nejčastější příčiny selhání hardwaru a jak se jim vyhnout?Podívejte se na nejběžnější příčiny selhání serverového hardwaru a zjistěte, jak se jim můžete efektivně vyhnout. Tento článek nabízí praktické rady p...
1000 slov
10 minut čtení
30. 11. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky