Jak naplánovat údržbu serveru, když mám hodně uživatelů?
Mám docela velký server, který využívá spousta uživatelů, a teď se snažím přijít na to, jak efektivně naplánovat údržbu. Dřív jsem to dělával tak nějak ad hoc, ale vidím, že to není úplně nejlepší přístup, protože se mi občas stává, že musím server vypnout v době, kdy je zrovna hodně aktivní. Nechci narušit práci uživatelů, ale zároveň potřebuji provádět pravidelnou údržbu jako jsou aktualizace a zálohy. Jak tedy zjistit, kdy je nejlepší čas na údržbu? Měl bych třeba sledovat nějaké statistiky provozu nebo co? A co třeba oznámení uživatelům - jak je informovat o plánované údržbě tak, aby to co nejméně zasáhlo jejich práci? Existují nějaké osvědčené postupy pro plánování údržby, které bych měl vzít v potaz? Taky bych rád věděl, jestli existují nástroje nebo software, které by mi mohly pomoci s tímto procesem. Uvažuji i o možnosti provádět nějaké údržbové práce v noci nebo o víkendech - má to smysl nebo se tím zase dostávám do problému s uživateli? Jak řešíte údržbu vy ve vašich serverech? Děkuji za každou radu!