Můžu kombinovat cloudové zálohy s lokálními? Jak na to?
Když přemýšlím nad zálohováním dat, stále víc lidí mluví o tom, jak je důležité mít nejen cloudové zálohy, ale také ty lokální. Mám takový pocit, že kombinace obou typů záloh by mohla být ideálním řešením pro ochranu mých cenných dat. Ale jsem si tím tak úplně jistý. Je možné to vůbec nějak smysluplně zkombinovat? Pokud ano, jaký je nejlepší způsob, jak to udělat? Přemýšlím třeba o tom, jak by se daly synchronizovat soubory mezi cloudem a lokálním úložištěm. Měl bych mít nějaké specifické nastavení v počítači nebo na serveru, abych to zvládl? A co třeba zabezpečení? Je bezpečnější mít všechna data pouze v cloudu, nebo by se tam měly ukládat citlivější informace jen lokálně? Jaké jsou výhody a nevýhody každého z těchto přístupů? Představte si situaci, kdy mi selže hard disk – pokud mám zálohu v cloudu, znamená to, že se k datům dostanu hned, ale co když budou moje lokální zálohy staré a neaktuální? Jak tedy najít ten správný balans mezi cloudovými a lokálními zálohami? Bude lepší mít například pravidelný plán zálohování pro obě varianty? A co software – existují nějaké programy nebo služby, které mi mohou pomoci s touto kombinací? Jak na to?