Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje doporučujete pro zálohování VM?

Jaké nástroje doporučujete pro zálohování VM?

Zdravím všechny, poslední dobou se hodně zabývám virtuálními servery a jejich správou. Mám na mysli zejména to, jak správně zálohovat VM, protože jsem slyšel, že je to opravdu klíčové pro zajištění bezpečnosti dat a minimalizaci rizika ztráty informací. Rád bych se zeptal, jaké nástroje na zálohování virtuálních strojů byste doporučili? Existuje nějaký software, který je obzvlášť efektivní nebo snadný na používání? Slyšel jsem o několika možnostech jako Veeam, Acronis nebo třeba Altaro, ale nejsem si jistý, co by bylo pro mě nejlepší. Máte nějaké zkušenosti s těmito nástroji? Jaké jste měli výsledky? Je lepší mít nějakou cloudovou variantu, nebo se držet tradičních lokálních záloh? Jak často je potřeba zálohovat, abych měl jistotu, že moje data jsou v bezpečí? Uvítám jakékoliv tipy nebo rady od vás, kdo máte více zkušeností s touto problematikou. Děkuju moc!

134 slov
1.3 minut čtení
8. 1. 2025
Václav Liška

Zálohování VM je fakt důležitá věc a máš pravdu, že bez něj můžeš lehce přijít o všechna data. Veeam je hodně populární a většina lidí si ho chválí, protože umí skvěle zálohovat jak VMware, tak Hyper-V. Acronis taky není špatný, má dobré funkce pro obnovu a obvykle se používá i na fyzické servery, takže je univerzální. Altaro je zase cenově dostupnější a může být fajn pro menší firmy.

Pokud jde o cloud vs lokální zálohy, záleží na tvých potřebách. Cloud je super, protože ti to ušetří starosti s hardwarem a snadno se k tomu dostaneš odkudkoliv, ale lokální zálohy můžou být rychlejší pro obnovu. Mnoho lidí dělá kombinaci obojího.

Frekvence zálohování závisí na tom, jak moc se ti data mění. Pokud máš kritické aplikace, tak ideálně denně, jinak třeba týdně nebo měsíčně. Ale hlavně nezapomeň testovat obnovu, aby ses ujistil, že to funguje! Tak hodně štěstí!

145 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
David Švanda

Pokud jde o zálohování VM, tak Veeam je fakt pecka a dost populární. Je super na zálohování a replikaci, fakt spolehlivý. Acronis taky není špatnej, má hezký rozhraní a víc možností pro obnovu dat. Altaro je skvělý pro menší firmy, jednoduchý na nastavení a levnější než ostatní. Co se týče cloudu, tak to má svoje výhody, hlavně když chceš mít zálohy mimo lokální síť, ale může být dražší a záleží na rychlosti připojení. Lokální zálohy jsou rychlé, ale musíš myslet na to, co když ti shoří server nebo něco podobnýho. Doporučil bych zálohovat pravidelně, ideálně denně nebo týdně, podle toho, jak často se data mění. Pro jistotu si udělej test obnovy, abys věděl, že to funguje. Důležité je mít plán a držet se ho.

124 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Romana Jirková
Serverovny.cz/Články/Datové zálohy
Zálohování virtuálních strojů: Nejlepší praktiky a nástrojeObjevte účinné metody zálohování virtuálních strojů a zjistěte, jak zajistit kontinuitu provozu vašeho virtuálního prostředí. Tento článek přináší pře...
1000 slov
10 minut čtení
16. 11. 2024
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky