Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje doporučujete na plánování záloh?

Jaké nástroje doporučujete na plánování záloh?

Zdravím, nedávno jsem začal přemýšlet o důležitosti zálohování dat a chtěl bych se zeptat, jaké nástroje nebo software na plánování záloh byste mi doporučili. Mám několik serverů a chci se ujistit, že moje data jsou v bezpečí a v případě nějakého problému budu mít možnost je rychle obnovit. Zkoušel jsem pár různých aplikací, ale zatím jsem nenarazil na něco, co by mi přišlo skutečně efektivní. Zajímají mě jak placené, tak i zdarma dostupné možnosti. Taktéž bych rád věděl, jestli existují nějaké specifické funkce, na které bych si měl dát pozor, nebo zda je lepší používat cloudové řešení versus fyzické externí disky. Jak to vidíte vy? Jaké zkušenosti máte s plánováním záloh? Vím, že je to důležité téma a zajímalo by mě, co funguje nejlépe pro vás. Děkuji za vaše názory!

130 slov
1.3 minut čtení
31. 10. 2024
David Horák

Takže, plánování záloh je fakt důležitý téma. Já mám dobré zkušenosti s několika nástroji. Například Acronis True Image je super, má hodně funkcí jako klonování disků a zálohu do cloudu. Na druhou stranu, pokud hledáš něco zdarma, tak můžeš zkusit Veeam Backup Free Edition nebo EaseUS Todo Backup Free. Oba jsou celkem solidní pro základní zálohy. Co se týče cloudových řešení, tak to může být fajn, pokud nechceš mít fyzický hardware, ale musíš si dávat pozor na rychlost uploadu a případnou cenu za úložiště. Taky bych doporučil pravidelně testovat obnovení dat, abys věděl, že to fakt funguje. No a nezapomeň na šifrování dat v cloudu, je to extra bezpečnost. Hlavně si udělej plán, co a jak často zálohovat – ideální je kombinace lokálních a cloudových záloh.

126 slov
1.3 minut čtení
3. 1. 2025
Adam Klíma

K tomu zálohování dat je fajn mít pár tipů. Z bezplatných nástrojů doporučuju třeba Acronis True Image, to je super na plánování záloh a má i možnost klonování disků. Dále je tu Macrium Reflect, co umí taky hodně a je zdarma pro nekomerční použití. Pokud chceš něco placeného, tak Veeam Backup & Replication je fakt špička, ale musíš si za to zaplatit. Co se týče cloudových řešení, tak Google Drive nebo Dropbox jsou dobré pro menší soubory, ale pro servery bych šel spíš do nějakého robustnějšího řešení jako Backblaze nebo Wasabi. Ty mají i lepší ceny. Myslím, že je dobré mít kombinaci obojího – jak cloudový zálohy, tak fyzický disky na místě. A určitě si dej pozor na možnost automatických plánů a šifrování dat, to se vždycky hodí.

128 slov
1.3 minut čtení
10. 1. 2025
Elena Šimůnková
Serverovny.cz/Články/Datové zálohy
Automatizace zálohování: Jak správně naplánovat a spravovat úkolyObjevte, jak efektivně automatizovat procesy zálohování dat, snížit riziko lidské chyby a chránit své důležité informace. Tento článek vám ukáže postu...
1000 slov
10 minut čtení
29. 5. 2024
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky