Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší metriky pro sledování výkonu serveru?

Jaké jsou nejlepší metriky pro sledování výkonu serveru?

Zajímalo by mě, jaké metriky bych měl sledovat, abych měl přehled o výkonu mého serveru. Mám server, který hostuje několik webových aplikací a občas se mi zdá, že to neběží tak hladce, jak bych chtěl. Slyšel jsem něco o CPU, RAM a diskovém I/O, ale nevím, jestli to stačí. Je dobré sledovat i další věci jako latenci nebo počet požadavků za sekundu? Jaké konkrétní hodnoty bych měl mít na paměti, abych zjistil, kdy server začíná ztrácet výkon? A co třeba monitorování sítě nebo využití databáze? Mám používat nějaké konkrétní nástroje pro monitoring nebo stačí něco jednoduchého? Vím, že každý server je jiný a že to závisí na tom, co na něm běží, ale přesto bych rád znal nějaké tipy a doporučení od zkušenějších správců. Jaké metriky se osvědčily vám a co byste doporučili jako základní minimum pro efektivní sledování výkonu serveru?

141 slov
1.4 minut čtení
15. 2. 2024
Natálie Skálová
Natálie Skálová

Když chceš sledovat výkon serveru, tak začni s těmi základními metrikami jako CPU, RAM a diskový I/O. CPU zatížení nad 70-80% může být problém, RAM bys měl mít ideálně pod 70%, jinak se ti to může zpomalit. Diskový I/O je taky důležitý, sleduj latenci a rychlost zápisu/čtení, pokud to trvá dlouho, tak je něco špatně.

Pak nezapomeň na síťové využití – sleduj propustnost a latenci, aby ses ujistil, že přenos dat není zbytečně pomalý. Počet požadavků za sekundu je taky dobré sledovat, zvlášť v špičkách. Když uvidíš náhlý nárůst a server se začíná chovat pomalu, můžeš mít problém s výkonem.

Co se týče databáze, sleduj její využití paměti a dobu odpovědi na dotazy. Pokud je pomalá nebo přetížená, tak je to jasný signál k akci.

Nástroje na monitoring? Můžeš zkusit něco jako Prometheus nebo Grafana pro vizualizaci. Ale i jednoduché skripty ti mohou pomoct dostat základní data. Takže jo, klidně začni s těmito metrikami a pak podle potřeby rozšiřuj.

156 slov
1.6 minut čtení
4. 7. 2024
Jitka Vondrová
Jitka Vondrová

Sledování výkonu serveru fakt záleží na tom, co na něm běží. Určitě začni s CPU a RAM, to je základ. Pokud máš vysoké využití CPU, může to znamenat, že je server přetížený. RAM sleduj hlavně na swapování – když začne swapovat, to už je zle. Diskový I/O je taky hodně důležitý, pokud máš pomalé disky nebo vysokou latenci, aplikace budou trpět.

Nezapomeň na síť – sledování propustnosti a latence může odhalit problémy s připojením nebo přetížením. A jo, počet požadavků za sekundu je fajn metrika pro webovky, zvlášť když se blížíme k limitům serveru.

Pokud máš databázi, měj na paměti i její výkon – doba odezvy dotazů a zatížení databázového serveru může hodně ovlivnit celkový výkon.

Na monitoring doporučuji něco jako Grafana s Prometheusem nebo Zabbix – ty ti poskytnou dost informací hezky pohromadě. Na začátek ti ale stačí i něco jednoduchého jako top nebo htop pro CPU a RAM. To ti dá rychlý přehled o tom, jak si server vede.

160 slov
1.6 minut čtení
9. 11. 2024
Alena Horálková
Alena Horálková