Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší metriky pro sledování výkonu serveru?

Jaké jsou nejlepší metriky pro sledování výkonu serveru?

Zajímalo by mě, jaké metriky bych měl sledovat, abych měl přehled o výkonu mého serveru. Mám server, který hostuje několik webových aplikací a občas se mi zdá, že to neběží tak hladce, jak bych chtěl. Slyšel jsem něco o CPU, RAM a diskovém I/O, ale nevím, jestli to stačí. Je dobré sledovat i další věci jako latenci nebo počet požadavků za sekundu? Jaké konkrétní hodnoty bych měl mít na paměti, abych zjistil, kdy server začíná ztrácet výkon? A co třeba monitorování sítě nebo využití databáze? Mám používat nějaké konkrétní nástroje pro monitoring nebo stačí něco jednoduchého? Vím, že každý server je jiný a že to závisí na tom, co na něm běží, ale přesto bych rád znal nějaké tipy a doporučení od zkušenějších správců. Jaké metriky se osvědčily vám a co byste doporučili jako základní minimum pro efektivní sledování výkonu serveru?

141 slov
1.4 minut čtení
30. 9. 2023
Natálie Skálová

Sledování výkonu serveru fakt záleží na tom, co na něm běží. Určitě začni s CPU a RAM, to je základ. Pokud máš vysoké využití CPU, může to znamenat, že je server přetížený. RAM sleduj hlavně na swapování – když začne swapovat, to už je zle. Diskový I/O je taky hodně důležitý, pokud máš pomalé disky nebo vysokou latenci, aplikace budou trpět.

Nezapomeň na síť – sledování propustnosti a latence může odhalit problémy s připojením nebo přetížením. A jo, počet požadavků za sekundu je fajn metrika pro webovky, zvlášť když se blížíme k limitům serveru.

Pokud máš databázi, měj na paměti i její výkon – doba odezvy dotazů a zatížení databázového serveru může hodně ovlivnit celkový výkon.

Na monitoring doporučuji něco jako Grafana s Prometheusem nebo Zabbix – ty ti poskytnou dost informací hezky pohromadě. Na začátek ti ale stačí i něco jednoduchého jako top nebo htop pro CPU a RAM. To ti dá rychlý přehled o tom, jak si server vede.

160 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Alena Horálková

Když chceš sledovat výkon serveru, tak začni s těmi základními metrikami jako CPU, RAM a diskový I/O. CPU zatížení nad 70-80% může být problém, RAM bys měl mít ideálně pod 70%, jinak se ti to může zpomalit. Diskový I/O je taky důležitý, sleduj latenci a rychlost zápisu/čtení, pokud to trvá dlouho, tak je něco špatně.

Pak nezapomeň na síťové využití – sleduj propustnost a latenci, aby ses ujistil, že přenos dat není zbytečně pomalý. Počet požadavků za sekundu je taky dobré sledovat, zvlášť v špičkách. Když uvidíš náhlý nárůst a server se začíná chovat pomalu, můžeš mít problém s výkonem.

Co se týče databáze, sleduj její využití paměti a dobu odpovědi na dotazy. Pokud je pomalá nebo přetížená, tak je to jasný signál k akci.

Nástroje na monitoring? Můžeš zkusit něco jako Prometheus nebo Grafana pro vizualizaci. Ale i jednoduché skripty ti mohou pomoct dostat základní data. Takže jo, klidně začni s těmito metrikami a pak podle potřeby rozšiřuj.

156 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Jitka Vondrová
Serverovny.cz/Články/Monitoring a správa serverů
Jak správně nastavit alerty pro monitoring serverů: Klíčové metriky a best practicesPrůvodce nastavením užitečných alertů v rámci monitoringových nástrojů, zaměřený na klíčové metriky výkonu serverů a nejlepší postupy.
1000 slov
10 minut čtení
10. 9. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky