Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní bezpečnostní rizika při použití Dockeru?

Jaké jsou hlavní bezpečnostní rizika při použití Dockeru?

Zajímalo by mě, jaká jsou hlavní bezpečnostní rizika spojená s používáním Dockeru. Slyšel jsem, že kontejnery mohou být v některých případech zranitelné a že manipulace s nimi vyžaduje určitou úroveň dovedností, jinak se mohou objevit různé problémy. Rád bych věděl, jaké konkrétní hrozby by mě mohly potkat při nasazení aplikací v kontejnerech. Mám obavy ohledně zabezpečení dat a toho, jak je to s izolací kontejnerů – mohu se spolehnout na to, že budou oddělené, nebo existuje nějaká možnost, že by se mohly navzájem ovlivnit? A co možnosti útoků typu privilege escalation nebo exploitace zranitelností v obrazech? Jak bych měl správně spravovat oprávnění a uživatelské účty, abych minimalizoval rizika? Také mě zajímá, co je potřeba mít na paměti při přenosu obrazů mezi registry a jak zajistit, aby nedošlo k manipulaci s nimi. Existují nějaké osvědčené postupy pro zabezpečení Docker prostředí, které byste doporučili, nebo na co si mám dávat pozor? Případně jaké nástroje by mohly pomoci odhalit potenciální bezpečnostní problémy ve mých kontejnerových aplikacích?

163 slov
1.6 minut čtení
2. 12. 2024
Ludmila Šrámková

Bezpečnostní rizika s Dockerem jsou fakt vážná. Prvním problémem je izolace kontejnerů. I když by měly být oddělené, existují slabiny, kterými se můžou dostat k sobě. Pak je tu privilege escalation – když útočník využije zranitelnosti a získá vyšší oprávnění, což může ohrozit celý systém. Další hrozbou jsou zranitelné obrazy, které si stáhneš z veřejných registrů. Musíš si hlídat, co stahuješ, protože můžeš narazit na malware nebo exploity.

Oprávnění a uživatelské účty bys měl spravovat pečlivě. Ideálně používat neprivilegované uživatele uvnitř kontejnerů, aby se minimalizovalo riziko. Při přenosu obrazů mezi registry dávej pozor na šifrování a ověřování, aby ti někdo neměnil obsah.

Doporučil bych používat nástroje jako Clair nebo Trivy pro skenování zranitelností v obrazech. A určitě se koukni na Docker Bench Security pro kontrolu bezpečnostních nastavení tvého prostředí. To ti pomůže odhalit potenciální problémy dřív, než budou mít šanci se projevit.

142 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Kristýna Hamplová

Jo, bezpečnostní rizika u Dockeru jsou fakt důležitý téma. Když nasazuješ kontejnery, měl bys dávat pozor na pár věcí. Izolace kontejnerů není dokonalá, takže pokud se jeden kontejner dostane pod kontrolu, může ohrozit i ostatní. Privilege escalation je taky reál, protože když běžíš kontejner jako root, dostáváš se do nebezpečné zóny. Zranitelnosti v obrazech jsou další problém, takže je dobrý používat oficiální a aktualizovaný obrazy. Oprávnění bys měl spravovat tak, aby kontejnery měly co nejmíň práv – ideálně spouštět jako ne-root uživatel.

Při přenosu obrazů mezi registry se neboj používat HTTPS a podepisovat obrazy, abys zabránil manipulaci. Je fajn mít nástroje jako Clair nebo Trivy na skenování zranitelností v obrazech. Mysli na pravidelnou aktualizaci systémů a monitorování aktivit. Osvědčený postupy zahrnují minimalizaci velikosti obrazů, oddělení citlivých dat a pravidelný audit kontejnerového prostředí.

132 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Karolína Navrátilová
Serverovny.cz/Články/Containers a Docker
Nejčastější bezpečnostní hrozby v Dockeru a jak se jim vyhnoutPodívejte se na nejčastější bezpečnostní hrozby v Dockeru a zjistěte, jak je efektivně mitigovat. Tento článek vám poskytne užitečné tipy pro zajištěn...
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky