Jak nastavit IP adresu v Docker kontejneru?
Když se člověk začíná zabývat Dockerem, často narazí na potřebu nastavit IP adresu přímo v kontejneru. To mi dělá trochu starosti, protože jsem si nebyl jistý, jakým způsobem mám přistoupit k tomuhle úkolu. Vždycky jsem se domníval, že Docker sám automaticky přiřazuje IP adresy kontejnerům a já bych měl jenom používat ty, které mi to dá. Ale co když potřebuji konkrétní IP adresu pro můj kontejner a chci mít jistotu, že se nemění? Může to být užitečné třeba pro komunikaci s dalšími službami nebo pro testing. Jaké jsou možnosti, jak mohu nastavit statickou IP adresu? Uvažoval jsem o různých přístupech, jako je použití vlastní bridge sítě nebo dokonce i přímé nastavení při vytváření kontejneru. A co subnet? Jak to správně nastavit, aby to všechno fungovalo tak, jak má? Také by mě zajímalo, jaké jsou možné problémy, na které bych mohl narazit při nastavování IP adresy v Docker kontejnerech. Může se stát, že pokud neudělám něco správně, tak to ovlivní komunikaci mezi kontejnery nebo způsobí nějaké chyby v aplikaci? Pokud byste měli nějaké tipy nebo doporučení ohledně této problematiky, budu vám moc vděčný. Odpovědi od lidí, kteří mají s Dockerem zkušenosti, by mi opravdu hodně pomohly. Díky!