Serverovny.cz/Fórum/Jak vytvořit a spravovat VLAN na mém serveru?

Jak vytvořit a spravovat VLAN na mém serveru?

Potřeboval bych se zeptat, jak správně vytvořit a spravovat VLAN na mém serveru. Mám nějaké základní znalosti o sítích, ale nikdy jsem to zatím neimplementoval. Zajímá mě, jaký hardware je potřeba, jestli musím mít speciální přepínač, nebo mi stačí ten běžný, co mám doma. Jak se vlastně nastavují ty VLANy? Musím něco měnit v nastavení routeru nebo firewallu? A co třeba IP adresování, musím pro každou VLAN používat jinou podsíť? Jak to celé funguje z pohledu správy – je to složité, nebo se dá všechno nastavit relativně jednoduše? Co když chci přidat další VLAN později, jak to udělat bez větších komplikací? Mám obavy, že když udělám chybu při konfiguraci, tak mi to může narušit celou síť. Jaké jsou nejlepší postupy pro správu těchto VLAN? Mám se podívat po nějakém softwaru na správu sítí, nebo je lepší to mít všechno v rukou a řídit si to ručně? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké běžné chyby, kterým bych se měl vyhnout při nastavování VLAN. Předem díky za všechny rady a tipy!

170 slov
1.7 minut čtení
29. 5. 2024
Zdeňka Kříčková

Takže VLANy, to je super věc, pokud chceš rozdělit síť na menší části. Nejdřív potřebuješ switch, který podporuje VLAN tagging (802.1Q). Ten obyčejný domácí switch pravděpodobně nebude stačit, tak se podívej po nějakém spravovatelném přepínači. Pokud chceš mít víc než jednu VLAN, musíš mít každý port přepínače správně nakonfigurovaný na příslušnou VLAN.

Co se týče nastavení, tak to většinou děláš přes webové rozhraní toho switche nebo CLI, pokud je to pokročilejší zařízení. Router a firewall taky budou potřebovat nějaké úpravy, abys správně směroval traffic mezi VLANami. Obvykle se pro každou VLAN nastavuje jiná podsíť, takže jo, IP adresování musíš mít rozdělené, aby to fungovalo.

Co se správy týče, není to až tak složité. Jakmile máš VLANy nastavené, můžeš je snadno spravovat a případně přidávat další bez větších problémů. Jen si dej pozor na to, aby ses vyhnul konfliktům IP adres.

Z pohledu softwaru – jestli jsi spíš technický typ, tak si to klidně nastav ručně, ale když chceš mít větší přehled a méně chyb, může být dobré použít nějaký software na správu sítí. Na chyby si dej pozor hlavně při konfiguraci trunk portů a taggingu.

V podstatě je dobré si vše důkladně naplánovat a mít zálohu aktuální konfigurace před jakoukoli změnou. Ať se ti daří!

202 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Martin Kubík

VLANy jsou fajn na rozdělení sítě. Aby to fungovalo, potřebuješ přepínač, co podporuje VLAN tagging (802.1Q). Ne každý domácí switch to umí, takže se možná podívej po nějakém chytrém switchi. Router taky musí být schopný pracovat s VLAN, jinak se nepodíváš na internet z těch oddělených sítí.

Každá VLAN by měla mít svou vlastní podsíť. Například pro VLAN 10 dej IP adresy 192.168.10.x a pro VLAN 20 192.168.20.x. Budeš muset nastavit DHCP server tak, aby rozdával IPčky podle těchto rozsahů.

Nastavení VLAN se dělá většinou přes webové rozhraní switche nebo příkazy v CLI, pokud máš něco pokročilejšího. Je to celkem straightforward, ale můžeš narazit na problémy, pokud nemáš správně nastavené trunk porty mezi přepínači a routerem.

Pokud chceš přidat další VLAN později, stačí jednoduše vytvořit novou na switchi a nastavit potřebné IP adresování – ideálně je plánovat dopředu.

Dohled nad VLANy si můžeš řídit buď ručně nebo použít nějaký software – záleží na tom, jak moc chceš mít věci pod kontrolou. S ohledem na chyby - běžná chyba je špatně nastavený trunking nebo zapomenout na správné ACL pro firewall.

Takže shrnuto: zkontroluj hardware, nastav správně IP a nezapomeň na trunking. Zbytek by měl být v pohodě.

191 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Radka Zemanová
Serverovny.cz/Články/Sítě a protokoly
Jak optimalizovat výkon vaší serverové sítě pomocí VLANV tomto článku se dozvíte, jak můžete využít VLAN k optimalizaci výkonu a efektivity vaší serverové sítě. Připravili jsme podrobný návod, který je uži...
1000 slov
10 minut čtení
3. 3. 2024
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky