Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když mi nefunguje DNS?

Co dělat, když mi nefunguje DNS?

Zdravím všechny, mám takový problém a nevím, co s tím. Včera mi najednou přestaly fungovat všechny webové stránky na mém počítači. Když se pokusím otevřít jakoukoliv stránku, dostanu jen tu ošklivou chybu, že DNS server není dostupný nebo něco podobného. Zkoušel jsem restartovat router i počítač, ale nic nepomohlo. Internet jako takový mi funguje, protože aplikace jako Skype a další služby běží bez problémů. Ovladače mám aktuální a nemám žádný antivirus, který by to mohl blokovat. Mám podezření, že by mohl být problém s DNS nastavením, ale netuším, jak na to. Zkoušel jsem změnit DNS servery na Google DNS (8.8.8.8 a 8.8.4.4), ale situace se nezlepšila. Někdo mi říkal, že bych měl zkontrolovat soubor hosts v systému Windows, ale nejsem si jistý, jak na to. Může to mít nějakou souvislost s poskytovatelem internetu? Nebo je možné, že někde ve směrovači se něco pokazilo? Jsem si jistý, že jsem tam nic neměnil. Měl jsem i nějaké problémy s Wi-Fi signálem před pár dny, takže jestli to má nějakou souvislost? Každopádně už jsem z toho docela frustrovaný a nevím si rady. Prosím o radu, co mám dělat dál nebo jak zjistit, kde se přesně stala chyba.

194 slov
1.9 minut čtení
17. 8. 2021
Ladislav Pech

Zkus tohle: otevři příkazový řádek (cmd) a napiš "ipconfig /flushdns". To by mělo vymazat cache DNS a možná to pomůže. Pak zkus ještě "ipconfig /release" a pak "ipconfig /renew". Pokud to nepomůže, zkontroluj ten soubor hosts, co říkal kolega. Otevři Notepad jako administrátor a pak vyhledej C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts. Ujisti se, že tam nejsou nějaké divné záznamy. Můžeš také zkusit připojit se k jinému Wi-Fi nebo přímo k routeru přes kabel, jestli je problém fakt v tom Wi-Fi signálu. Pokud to pořád nefunguje, tak bych zkusil zavolat poskytovatelovi internetu, jestli náhodou nemají nějaký výpadek nebo něco podobného.

95 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Markéta Vaníčková

Tohle je celkem běžný problém. Když ti nefunguje DNS, můžeš zkusit pár věcí. Nejprv zkontroluj, jestli máš správně nastavené DNS servery. Kromě Google DNS můžeš vyzkoušet i Cloudflare (1.1.1.1). Zkus také spustit příkazový řádek a zadat "ipconfig /flushdns" pro vymazání cache DNS. Jestli to nepomůže, koukni do souboru hosts, najdeš ho v C:\Windows\System32\drivers\etc - otevři ho v poznámkovém bloku, jestli tam nemáš něco divného. Můžeš taky zkusit resetovat TCP/IP pomocí "netsh int ip reset". Když nic z toho nefunguje, asi bude chyba u poskytovatele internetu, tak se ho radši zeptej. Možná máš i nějaký problém s routerem, pokud už jsi restartoval a pořád nic. Zkus se podívat na nastavení routeru, jestli tam není něco blbě. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Ivana Hrochová
Serverovny.cz/Články/Sítě a protokoly
Jak správně nastavit a spravovat DNS pro vaše serveryV tomto článku se dozvíte, jak efektivně konfigurovat DNS pro vaše servery, včetně kroků k řešení problémů s dostupností a optimalizace pro SEO.
1000 slov
10 minut čtení
4. 3. 2021
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky