Serverovny.cz/Fórum/Problémy s NAT a porty se neotvírají

Problémy s NAT a porty se neotvírají

Mám takový problém, který mě dost trápí a nevím si s tím rady. Zkouším nastavit server a potřebuju, aby se mi otevřely porty, ale pořád to nejde. Slyšel jsem něco o NAT, ale moc tomu nerozumím. Když se snažím připojit na svůj server, tak to prostě nefunguje a obvykle mi to hází chybu. Zkoušel jsem kontrolovat nastavení routeru, ale pořád nic. Mám pocit, že je něco špatně s port forwardingem nebo s tím NATem, ale co přesně? Vytvořil jsem pravidla pro přesměrování portů, ale i tak se porty neotvírají jak mají. Mám dokonce statickou IP adresu na svém zařízení, kde běží server, takže by to mělo být snadné, ale asi to tak jednoduché není. Jaké jsou nejlepší praktiky pro práci s NATem? Jak zjistím, zda je NAT správně nastavený? A co všechno by mělo být nastaveno na routeru? Poraďte mi prosím, jestli někdo zažil něco podobného a jak jste to vyřešili. Děkuji!

152 slov
1.5 minut čtení
27. 7. 2023
Soňa Vyskočilová

Mám s NATem taky problémy, takže tě chápu. Zkus zkontrolovat, jestli máš správně nastavený port forwarding na routeru. Musíš se ujistit, že porty, co používáš pro server, máš přesměrované na tu statickou IP adresu tvého serveru. Je dobrý vědět, jaký protokol používáš (TCP/UDP) a jestli je všechno správně zadáno. Taky se podívej, jestli nemáš zapnutou nějakou firewall ochranu na routeru nebo na serveru, co by mohla blokovat připojení. Můžeš zkusit i restart routeru po změnách v nastavení, někdy to pomůže. Pokud máš možnost, zkus se připojit přímo přes LAN a zjistit, jestli to funguje. Když to funguje tam, ale ne přes WAN, tak je jasný, že je problém s NATem nebo port forwardingem. V některých případech můžeš mít i NAT loopback problém, což znamená, že se nemůžeš dostat na svůj server přes veřejnou IP adresu ze stejné sítě. V takovém případě se můžeš pokusit o externí test připojení třeba pomocí nějakého online nástroje na kontrolu portů. Hlavně nezapomeň zkontrolovat všechny tyhle věci a dej vědět, jak to dopadlo.

168 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
David Švanda

Takže, pokud se ti porty neotvírají, může být problém s NATem a port forwardingem na routeru. Zkontroluj, jestli máš správně nastavené pravidlo pro přesměrování portů. Ujisti se, že jsi zadal správné porty a IP adresu zařízení, kde běží server. Zkus restartovat router po změnách, někdy to pomůže. Pokud máš statickou IP, tak by to mělo být jednodušší.

Dále zkontroluj, jestli nemáš v routeru povolenou funkci "UPnP" (Universal Plug and Play), která by mohla způsobovat konflikty s port forwardingem. Někdy můžeš mít i firewall na serveru, který blokuje příchozí spojení. Takže se podívej na firewall a ujisti se, že máš povolený přístup na dané porty.

Když chceš zjistit, jestli je NAT správně nastavený, můžeš vyzkoušet nějaký online nástroj na kontrolu otevřených portů nebo použít telnet/ssh přímo na serveru. Když ti nic z toho nepomůže, můžeš zkusit resetovat router do továrního nastavení a nastavit ho znovu. Držím palce!

144 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Ladislav Smola
Serverovny.cz/Články/Sítě a protokoly
Časté problémy s NAT a jak je vyřešit v serverové infrastruktuřePodívejte se na běžné problémy, které přináší NAT v serverových sítích, a naučte se, jak je efektivně vyřešit. Získejte přehled o NAT a jeho vlivu na ...
1000 slov
10 minut čtení
2. 5. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky