Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit ACL na mém Linux serveru pro různé uživatele?

Jak nastavit ACL na mém Linux serveru pro různé uživatele?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně nastavení ACL na mém Linux serveru. Mám několik uživatelů a chtěl bych jim dát různé úrovně přístupu k určitým adresářům a souborům. Zkoušel jsem používat tradiční metody jako chmod a chown, ale mám pocit, že mi to nestačí, protože potřebuji detailnější kontrolu nad tím, kdo má jaká práva. Slyšel jsem, že ACL může být řešení, ale nikdy jsem to s tímto systémem nezkoušel. Jak vůbec začít? Musím mít nějaké speciální balíčky nainstalované, nebo je to součást standardní instalace? Jaké příkazy bych měl použít pro přidání a odebrání práv jednotlivým uživatelům? A co když chci nastavit práva pro skupiny? Je to složité, nebo se to dá zvládnout i pro někoho, kdo není úplně zkušený v administraci serverů? Jaký je rozdíl mezi klasickým nastavením práv a použitím ACL? Budu rád za jakékoliv tipy, návody či odkazy na zdroje, které by mi mohly pomoct. Díky moc!

149 slov
1.5 minut čtení
18. 10. 2022
Jaroslav Jílek

ACL (Access Control Lists) jsou v Linuxu super na detailnější správu práv. Nebudeš potřebovat nic extra, většina distribucí to má už předinstalovaný. Jen se ujisti, že máš na souborovém systému povolené ACL – většinou stačí mít systém na ext4 nebo xfs.

Pro začátek zkontroluj, jestli máš nainstalovaný balíček 'acl', můžeš to udělat pomocí příkazu apt-get install acl nebo yum install acl, záleží na distribuci. Pak použij příkaz getfacl k zobrazení aktuálních práv a setfacl k jejich změně.

Například, pokud chceš přidat uživateli "user1" právo čtení a zápisu do adresáře "/data", použiješ:
setfacl -m u:user1:rw /data

Pokud chceš přidat práva pro skupinu, tak prostě místo "u:" použiješ "g:", třeba:
setfacl -m g:group1:r /data

Můžeš i nastavit defaultní ACL pro nové soubory, což je super pro udržení konzistence:
setfacl -d -m u:user2:rw /data

Rozdíl mezi klasickým chmod a ACL je hlavně v tom, že ACL ti umožňuje definovat víc než jen vlastníka, skupinu a ostatní – můžeš mít specifická práva pro jednotlivé uživatele a skupiny. Není to nijak složité, zvládne to i průměrný admin. Hlavně si dej pozor na to, aby ses nespletl v syntaxi, protože pak to může být dost matoucí. Hodně štěstí!

190 slov
1.9 minut čtení
13. 1. 2025
Marie Hrdličková

ACL (Access Control Lists) je fakt užitečná věc, když potřebuješ detailněji řídit přístup k souborům a adresářům. Většina moderních distribucí Linuxu to má už v základu, ale občas je dobré zkontrolovat, jestli je balíček acl nainstalovaný. Můžeš to udělat třeba pomocí příkazu:

sudo apt-get install acl  # na Debian/Ubuntu
sudo yum install acl      # na CentOS/RHEL

Pak se podívej, jak zjistit, jestli ACL funguje:

1. Zkontroluj, jestli je podporováno v souborovém systému pomocí tune2fs -l /dev/sdX | grep "Default mount options", měl bys tam vidět "acl".
  2. Pokud ne, můžeš třeba přidat "acl" do /etc/fstab a restartovat.

A teď k tomu nastavení práv. Příkazy, co budeš potřebovat:

• setfacl pro přidání práv
  • getfacl pro zobrazení aktuálních práv
  • setfacl -x pro odebrání práv.

Příklad přidání práva pro uživatele:

setfacl -m u:uzivatel:rwx /cesta/k/adresari  # dá mu práva číst, zapisovat a spouštět

Pokud chceš nastavit práva pro skupinu, použij "g:" místo "u:". Takže třeba:

setfacl -m g:skupina:rx /cesta/k/adresari  # skupině dáš právo číst a spouštět

Rozdíl mezi klasickým chmod a ACL je v tom, že s ACL máš mnohem více možností a můžeš specifikovat přístup pro jednotlivé uživatele i skupiny bez toho, abys musel měnit vlastnictví souboru nebo adresáře. Dělej si zálohy a testuj to na nějakých nezbytných souborech, dokud se v tom nevyznáš. Neboj se toho, když to půjde ztuha, tak si najdi nějaké tutorialy na YouTube, tam to většinou vysvětlí dost dobře.

227 slov
2.3 minut čtení
17. 1. 2025
Daniela Suchá
Serverovny.cz/Články/Access Control
Nezbytnost ACL (Access Control Lists) pro zabezpečení serverové infrastrukturyDetailní analýza využití ACL pro dosažení jemnějšího řízení přístupu a zabezpečení kritických dat. Zjistěte, jak správně implementovat ACL pro ochranu...
1000 slov
10 minut čtení
2. 6. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky