Co udělat pro lepší výkon v RAID 5 konfiguraci?
Zdravím všechny, mám doma server, který běží na RAID 5 a poslední dobou si všímám, že výkon nějak pokulhává. Když se na to podívám z pohledu rychlosti čtení a zápisu dat, tak to není tak rychlé, jak bych si představoval. Uvažuji, co všechno bych mohl udělat pro zlepšení toho výkonu. Kdysi jsem slyšel, že rozložení dat na discích má velký vliv, ale nejsem si jistý, jak přesně to funguje. Myslíte, že by pomohlo přidat další disk do konfigurace? A co třeba volba správného RAID kontroleru? Jaké parametry bych měl sledovat při výběru? Mám také obavy z fragmentace dat – je potřeba se tím zabývat u RAID 5? Navíc mě zajímá, jestli by pomohlo optimalizovat nastavení operačního systému nebo softwaru pro správu disku. Jaké máte zkušenosti s cache pamětí u RAID řadičů? Vím, že některé RAID kontrolery mají možnost přidat cache paměť a zrychlit tím operace, ale je to pro RAID 5 opravdu efektivní? Já jsem laik a nechci do toho moc investovat, ale pokud existují nějaké jednoduché úpravy nebo tipy, které by mi pomohly dosáhnout lepšího výkonu bez velkých nákladů, byl bych moc vděčný. Předem díky za všechny rady a tipy!