Serverovny.cz/Fórum/Co udělat pro lepší výkon v RAID 5 konfiguraci?

Co udělat pro lepší výkon v RAID 5 konfiguraci?

Zdravím všechny, mám doma server, který běží na RAID 5 a poslední dobou si všímám, že výkon nějak pokulhává. Když se na to podívám z pohledu rychlosti čtení a zápisu dat, tak to není tak rychlé, jak bych si představoval. Uvažuji, co všechno bych mohl udělat pro zlepšení toho výkonu. Kdysi jsem slyšel, že rozložení dat na discích má velký vliv, ale nejsem si jistý, jak přesně to funguje. Myslíte, že by pomohlo přidat další disk do konfigurace? A co třeba volba správného RAID kontroleru? Jaké parametry bych měl sledovat při výběru? Mám také obavy z fragmentace dat – je potřeba se tím zabývat u RAID 5? Navíc mě zajímá, jestli by pomohlo optimalizovat nastavení operačního systému nebo softwaru pro správu disku. Jaké máte zkušenosti s cache pamětí u RAID řadičů? Vím, že některé RAID kontrolery mají možnost přidat cache paměť a zrychlit tím operace, ale je to pro RAID 5 opravdu efektivní? Já jsem laik a nechci do toho moc investovat, ale pokud existují nějaké jednoduché úpravy nebo tipy, které by mi pomohly dosáhnout lepšího výkonu bez velkých nákladů, byl bych moc vděčný. Předem díky za všechny rady a tipy!

191 slov
1.9 minut čtení
26. 2. 2024
Bedřich Smola

Dobrej, RAID 5 má svoje výhody, ale jak říkáš, s výkonem to někdy prostě pokulhává. První věc, co můžeš udělat, je přidat další disk – čím víc disků, tím lepší paralelní zpracování dat. Taky se podívej na RAID kontroler. Když máš možnost, vyber si takovej s dobrou cache pamětí, to může výrazně pomoct s rychlostí zápisu a čtení.

Fragmentace dat je u RAID 5 trochu problém, i když ne zas tak moc jako u jiných typů. Občas vyplatí udělat defragmentaci nebo se podívat na nastavení stripe size – to může mít vliv na rychlost. Taky zkontroluj nastavení operačního systému, někdy stačí trochu doladit parametry pro souborový systém nebo si pohrát s nastavením RAIDu v BIOSu.

A konečně, pokud nemáš ještě SSD jako cache pro server, mohlo by to hodně pomoct. Zkrátka nějaký ty drobnosti a upravy můžou nakonec udělat dost velký rozdíl.

141 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Bohuslav Čermák

No, RAID 5 má svoje výhody, ale výkon není vždy nejlepší. Zkus přidat další disk, to by mělo zlepšit jak čtení, tak zápis. Taky si dej pozor na ten RAID kontroler – pokud máš možnost, vyber si nějakej s dobrou cache pamětí. To může docela pomoct s rychlostí. Fragmentace dat v RAID 5 je trochu problém, ale většinou to zas tak velký vliv nemá, když máš dobrý disky a neplníš to příliš. Optimalizace OS může být taky cesta – zkontroluj třeba nastavení pro souborový systém. Někdy stačí pár změn a bude to šlapat líp. Pokud se ti nechce investovat moc peněz, začni s těma diskama a sledováním výkonu. Hodně štěstí!

110 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Radek Buchta
Serverovny.cz/Články/Ukládání dat
Jak optimalizovat výkon RAID pole pro ukládání datPrůvodce efektivním nastavením a optimalizací výkonu RAID systémů pro maximální účinnost při práci se servery.
1000 slov
10 minut čtení
1. 10. 2023
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky