Jaký je rozdíl mezi NAS a SAN storage?
Přemýšlím o tom, jaký vlastně existuje rozdíl mezi NAS a SAN storage, a tak bych rád dostal pár informací. Vždycky jsem slyšel, že NAS je skvělý pro domácí použití nebo menší firmy, ale zároveň se říká, že SAN je lepší pro větší datová centra nebo pro aplikace, které potřebují rychlejší přístup k datům. Ale co to vlastně znamená v praxi? Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody každého z těchto systémů? Zajímalo by mě, jak to funguje s protokoly – jestli NAS používá nějaké speciální protokoly pro sdílení souborů a jak to má SAN s blokovým úložištěm. A co se týče škálovatelnosti – je možné rozšířit kapacitu NAS stejně snadno jako u SAN, nebo jsou tam nějaké zásadní rozdíly? Také bych rád věděl něco o výkonu, protože v dnešní době je to hodně důležité. Je pravda, že SAN může nabídnout výrazně vyšší propustnost než NAS? Co se týče cenové dostupnosti, jak si vedou tyto technologie? Je NAS cenově dostupnější řešení nebo už je to jen otázka preference? Mám pocit, že je tu hodně faktorů, které by se daly porovnat a rád bych slyšel názory těch, kteří mají s oběma produkty zkušenosti. Jak byste to viděli vy?