Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když jsem ztratil zálohu serverových dat?

Co dělat, když jsem ztratil zálohu serverových dat?

Před pár dny se mi stala hrozná věc. Pracoval jsem na svých serverových datech, které jsem měl pečlivě zálohované, ale nějak se to zvrtlo a teď nemám žádnou zálohu. Můj server prostě odmítá fungovat jak má a já nemůžu najít žádné z těch důležitých souborů, co tam byly. Zkoušel jsem všechno, co mě napadlo – restartoval jsem server, kontroloval jsem disky a dokonce i procházel logy, ale nic. Mám pocit, že jsem udělal nějakou zásadní chybu při zálohování nebo při obnově a teď nevím, co dělat. Jaké jsou možnosti, když jsem ztratil zálohu? Existují nějaké nástroje nebo techniky na obnovu dat, které by mi mohly pomoci? A co je nejhorší, jak se vyhnout tomu, aby se to stalo znovu? Je lepší mít více než jednu zálohu na různých místech a jak to vlastně nejlépe nastavit? Prosím o radu kohokoli, kdo má zkušenosti s tímto problémem. Jak jste to vy řešili? Je šance na záchranu dat nebo už je prostě pozdě?

160 slov
1.6 minut čtení
20. 5. 2021
Kristýna Hamplová

Když jsi ztratil zálohu a nemáš nic, tak to je fakt blbý. Zkus se podívat, jestli nemáš nějaké snapshoty nebo starší verze dat na serveru, některý servery to mají jako funkci. Jestli jsi používal nějaký cloud, zkontroluj tam taky, třeba mají automatické zálohy. Jinak jsou tady různý nástroje na obnovu dat – například TestDisk nebo PhotoRec, ale ty fungujou spíš na pevných discích než na serverech. Další možnost je, pokud máš někoho kdo se zabývá obnovou dat profesionálně, ale to může být drahý. Aby se to nestalo znovu, tak doporučuju mít zálohy aspoň na dvou různých místech – třeba externí disk a cloud. Lepší je i nastavovat automatické zálohy, aby ses o to nemusel starat pořád ručně. Snad něco z toho pomůže.

122 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Ludmila Benešová

Hlavně nezoufej, to se může stát každému. Zkus se podívat na nějaké software pro obnovu dat jako Recuva nebo TestDisk, ty občas dokáží zachránit věci, co bys nečekal. Pokud jsi měl nějaké RAID pole, tak se nezapomeň podívat na jeho stav, někdy stačí jen přehodit disky nebo něco takového. Zkontroluj také, jestli nemáš nějaké snapshoty nebo verze souborů na serveru, některé systémy to mají jako funkci. Jestli jsi používal cloudové služby, zkus se podívat tam, občas mají automatické zálohy. A do budoucna – určitě si nastav víc záloh na různých místech. Něco místního a k tomu třeba cloud. Udržuj to pravidelně aktualizované a ideálně i testuj občas, jestli se dají obnovit. Hodně štěstí.

113 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Jindřiška Veselá
Serverovny.cz/Články/Ukládání dat
Data backup strategie: Jak zajistit bezpečnost uložených dat na serverechObjevte různé techniky a strategie pro efektivní zálohování dat na serverech, včetně cloudových a on-premise řešení.
1000 slov
10 minut čtení
7. 9. 2020
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky