Proč bych měl použít SSD na server místo klasických HDD?
Zajímá mě, proč bych měl zvolit SSD pro svůj server místo klasických pevných disků HDD. Četl jsem, že SSD mají rychlejší přístupové doby a nižší latenci, ale jak moc to konkrétně ovlivní výkon serveru? Představoval jsem si, že klasické HDD jsou dostatečné, zvlášť když chci ukládat velké objemy dat, které se nebudou často měnit. Jak to tedy je s těmi SSD? Nabízejí nějaké výhody v oblasti spolehlivosti nebo odolnosti vůči mechanickému poškození? Mám obavy, že SSD jsou dražší než HDD a jestli se mi to vyplatí. Také by mě zajímalo, jaký rozdíl pocítím při provozu více aplikací současně. Je pravda, že SSD zvládají multitasking lépe než HDD? A co životnost těchto disků? Vydrží mi SSD stejně dlouho jako HDD nebo je potřeba počítat s jejich častější výměnou? Jaký vliv má použití SSD na spotřebu energie serveru a jeho chlazení? Budu muset mít jiný typ napájení nebo chlazení kvůli těmto moderním diskům? Je užitečné mít kombinaci SSD a HDD v jednom serveru? Odpovídáte na tyto otázky už někdo, nebo máte nějaké vlastní zkušenosti s tímto tématem?