Serverovny.cz/Fórum/Jak si napsat vlastní skript v Pythonu na sledování výkonu serveru?

Jak si napsat vlastní skript v Pythonu na sledování výkonu serveru?

Zajímá mě, jak bych si mohl napsat vlastní skript v Pythonu pro sledování výkonu serveru. Jsem začátečník a zatím jsem se s Pythonem moc nekamarádil, ale mám chuť se do toho pustit. Potřeboval bych, aby ten skript uměl sledovat základní parametry jako CPU, RAM a možná i diskový prostor. Co byste doporučili jako nejlepší způsob, jak začít? Mám se podívat na nějaké existující knihovny, nebo je lepší napsat něco úplně od nuly? A co takhle nějaké tipy na to, jak udělat ten skript efektivní? Slyšel jsem něco o knihovnách jako psutil, ale vůbec nevím, jak je použít. Jakým způsobem bych mohl data ukládat a případně je vizualizovat? Bude to složité? Co byste doporučili pro začátečníka, jaké jsou nejlepší praktiky a na co si dát pozor? Taky by mě zajímalo, jestli je lepší zapisovat výsledky do souboru nebo rovnou do nějaké databáze. A když už mluvíme o databázích, kterou byste doporučili pro takový projekt? Bude mi stačit SQLite, nebo se vyplatí jít do něčeho robustnějšího jako MySQL či PostgreSQL? Budu rád za každou radu, jakmile se do toho pustím a začnu experimentovat, tak se snad učit budu rychleji.

187 slov
1.9 minut čtení
6. 6. 2020
Viktor Jedlička

Tak hele, pokud chceš sledovat výkon serveru v Pythonu, tak začni s knihovnou psutil. Je to fakt super nástroj na sledování CPU, RAM a dalších systémových metrik. Nainstaluj to pomocí pip: pip install psutil. Pak můžeš použít jednoduchý skript, který ti ukáže aktuální využití CPU a RAM. Třeba něco jako:

import psutil

cpu_usage = psutil.cpu_percent(interval=1)
ram_usage = psutil.virtual_memory().percent
print(f'CPU Usage: \{cpu_usage\}%')
print(f'RAM Usage: \{ram_usage\}%')

Co se týká ukládání dat, tak pro začátečníka bych doporučil jednoduše CSV soubor nebo SQLite. SQLite je super, protože je lehká a málo komplikovaná. Můžeš si to zapsat do databáze tímto způsobem:

import sqlite3

conn = sqlite3.connect('performance.db')
c = conn.cursor()
c.execute('''CREATE TABLE IF NOT EXISTS usage (cpu REAL, ram REAL)''')
c.execute('INSERT INTO usage (cpu, ram) VALUES (?, ?)', (cpu_usage, ram_usage))
conn.commit()
conn.close()

Pokud jde o vizualizaci, můžeš zkusit Matplotlib na grafy nebo dokonce nějaké webové frameworky jako Flask pro hezčí rozhraní.

Z pohledu efektivity jsi na dobré cestě, snaž se skript optimalizovat, třeba aby běžel v pravidelných intervalech (cron job nebo time.sleep). Až si zvykneš na základy, můžeš přidat další funkcionality jako monitorování diskového prostoru atd.

Jo a co se týče databáze - pro malé projekty stačí SQLite. Pokud to začne růst a chceš tam víc dat nebo souběžný přístup, pak můžeš přemýšlet o něčem jako MySQL nebo PostgreSQL. Ale začni s tím jednodušším, ať se nezasekneš hned na začátku.

208 slov
2.1 minut čtení
11. 12. 2024
Richard Prchal

Pokud chceš sledovat výkon serveru v Pythonu, rozhodně doporučuju začít s knihovnou psutil. Je to fakt jednoduchý a udělá ti většinu práce za tebe. Můžeš s ní snadno zjistit využití CPU, RAM a dokonce i diskový prostor. Vytvoříš si skript, který tyhle hodnoty načte a pak je můžeš buď ukládat do souboru, nebo třeba do SQLite databáze, což je pro začátečníka ideální. SQLite je lehká a nepotřebuješ k tomu žádný server, takže se ti s tím bude pracovat dobře.

Co se týče ukládání dat, pokud chceš mít něco víc robustního, MySQL nebo PostgreSQL jsou skvělý volby, ale pro začátek to fakt přehnaný. Zapisuj si klidně do CSV souboru nebo do SQLite a později můžeš data vizualizovat třeba s pomocí Matplotlib nebo seaborn.

Pokud jde o efektivitu, snaž se skript spouštět pravidelně (třeba přes cron job na Linuxu), abys měl data z různých časových úseků. Taky dávej pozor na to, aby ses nesnažil zapisovat příliš často, to by mohlo zpomalit server.

Takže shrnutí: začni s psutil, ukládej data do SQLite nebo CSV a experimentuj s vizualizací. Jakmile se dostaneš do toho, tak se ti učení půjde snáz.

183 slov
1.8 minut čtení
24. 9. 2023
Marek Hanzl
Serverovny.cz/Články/Programování skriptů
Python pro správce serverů: Vytvoření vlastních skriptů pro monitorováníPraktické návody na psaní Python skriptů pro monitorování výkonu serverů a detekci problémů. Naučte se, jak efektivně sledovat a reagovat na výkonnost...
1000 slov
10 minut čtení
1. 3. 2020
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky