Vysoká latence u PostgreSQL - co ji může způsobit?
Zdravím všechny, narazil jsem na problém s naší databází PostgreSQL a nevím si s tím rady. Nějakou dobu už sleduju, že latence se nám dost zvyšuje, což dělá problémy při práci s aplikacemi, které na databázi běží. Zajímalo by mě, co všechno může takovou vysokou latenci způsobit? Myslím, že máme docela slušný hardware, ale občas to prostě zpomalí a já nevím, jestli to může být kvůli špatnému nastavení, nebo jestli se to může dít kvůli nějakým long-running transactions. Taky jsem slyšel něco o indexech a jejich vlivu na výkon, ale nejsem si jistý, jak moc to může mít vliv. Někdo říkal, že i přílišná fragmentace může hrát roli. Jaké další faktory by mohly ovlivnit rychlost dotazů? Co třeba cache nebo nastavení připojení k serveru? Mám taky obavy z možnosti, že by mohl být problém na úrovni sítě. Je možné, že latence může být způsobena i špatným routováním nebo přetížením síťového spojení? Budu vděčný za jakékoliv tipy nebo zkušenosti, které by mi mohly pomoct lépe pochopit, co všechno se může podílet na vysoké latenci u PostgreSQL.