Serverovny.cz/Fórum/Vysoká latence u PostgreSQL - co ji může způsobit?

Vysoká latence u PostgreSQL - co ji může způsobit?

Zdravím všechny, narazil jsem na problém s naší databází PostgreSQL a nevím si s tím rady. Nějakou dobu už sleduju, že latence se nám dost zvyšuje, což dělá problémy při práci s aplikacemi, které na databázi běží. Zajímalo by mě, co všechno může takovou vysokou latenci způsobit? Myslím, že máme docela slušný hardware, ale občas to prostě zpomalí a já nevím, jestli to může být kvůli špatnému nastavení, nebo jestli se to může dít kvůli nějakým long-running transactions. Taky jsem slyšel něco o indexech a jejich vlivu na výkon, ale nejsem si jistý, jak moc to může mít vliv. Někdo říkal, že i přílišná fragmentace může hrát roli. Jaké další faktory by mohly ovlivnit rychlost dotazů? Co třeba cache nebo nastavení připojení k serveru? Mám taky obavy z možnosti, že by mohl být problém na úrovni sítě. Je možné, že latence může být způsobena i špatným routováním nebo přetížením síťového spojení? Budu vděčný za jakékoliv tipy nebo zkušenosti, které by mi mohly pomoct lépe pochopit, co všechno se může podílet na vysoké latenci u PostgreSQL.

175 slov
1.8 minut čtení
15. 2. 2024
Kamila Vítková

Latence u PostgreSQL může být způsobena spoustou věcí. Za prvé, pokud máš long-running transactions, tak to může zamykat tabulky a tím zpomalit ostatní dotazy. Taky se podívej na indexy – špatné nebo chybějící indexy můžou způsobit, že dotazy trvají dlouho, protože databáze musí procházet víc dat než je potřeba. Fragmentace tabulek a indexů taky může hrát roli, takže pravidelný VACUUM nebo REINDEX by neměl chybět.

Dále je tu nastavení cache – pokud je cache malá nebo neefektivně nastavená, může to mít velký dopad na výkon. Pak jsou tu ještě síťové faktory jako latence připojení nebo problémy s routováním, co můžou zpomalit komunikaci mezi serverem a aplikací. Zkontroluj taky load serveru, pokud je moc zatížený, výkon půjde dolů. A v neposlední řadě se ujisti, že nemáš žádné problémové SQL dotazy – ty můžou být často příčinou vysoké latence. Zkrátka, zkus projít tyhle oblasti a uvidíš, jestli něco z toho nepomůže.

148 slov
1.5 minut čtení
6. 1. 2025
Vlastimil Strnad

Takže, latence může mít hromadu příčin. První věc, co mě napadá, jsou dotazy, které trvají dlouho. Jestli máš nějaké transakce, co se prostě neukončují, tak to může hodně zpomalit ostatní operace. Další věc je špatné indexování – pokud nemáš správné indexy na tabulkách, tak dotazy můžou trvat věčnost. Fragmentace je taky problém, obzvlášť u velkých tabulek. Měla bys zkontrolovat, jak často provádíš VACUUM a ANALYZE.

A pak je tu hardware – i když to vypadá solidně, zkontroluj paměť a diskový IO. Možná se ti tam kumuluje zátěž a server to nestíhá. Co se týče cache, postgres má své cache mechanizmy, tak se ujisti, že je to správně nastavené.

Sítě jsou taky důležitý faktor. Špatný routování nebo přetížený spojení může hodně zamíchat s výkonem. Zkus pingnout server a kouknout se na latenci mezi klientem a databází.

Nakonec si projdi logy – tam můžeš najít informace o tom, co se děje a proč to trvá tak dlouho. Tak držím palce!

157 slov
1.6 minut čtení
11. 1. 2025
Andrea Havlíková

Takže, latence v PostgreSQL může být způsobena hodně věcmi. První věc, co mě napadá, jsou ty long-running transactions, jak jsi zmínil. Když máš nějaké dotazy, co běží dlouho, tak to může zablokovat další operace a tím pádem se ti to zpomaluje. Taky se koukni na indexy – pokud je nemáš správně nastavené nebo je tam nějaký zbytečný, může ti to pěkně zpomalit dotazy. Fragmentace disků taky není sranda, jestli se ti tabulky nebo indexy dost fragmentují, tak to může mít vliv na výkon.

Další oblastí je nastavení paměti a cache. Jestli nemáš správně nastavený shared_buffers nebo work_mem, tak ti ten výkon může jít dolů. A co se týče sítě, pokud máš nějaké špatné routování nebo přetížené linky, tak to taky může zvyšovat latenci. Zkontroluj logy na serveru a koukni se na statistiky – třeba ti něco napoví. Místo toho, abys hledal problém v hardware, zkus se soustředit na optimalizaci dotazů a nastavení databáze.

152 slov
1.5 minut čtení
29. 12. 2024
Štěpán Rada
Serverovny.cz/Články/Servery a databáze
Optimalizace výkonu databází na serverech: Jak zrychlit databázové operace a minimalizovat latenci pro kritické aplikaceObjevte efektivní techniky optimalizace výkonu databází na serverech, které zrychlí vaše databázové operace a sníží latenci, což je klíčové pro úspěch...
1000 slov
10 minut čtení
14. 9. 2022
RNDr. Pavel Horák, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky