Jak mohu automatizovat zálohování databáze pomocí skriptu?
Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem lze efektivně automatizovat zálohování databáze? Mám na mysli konkrétně třeba MySQL nebo PostgreSQL a rád bych zjistil, jaké skripty by pro to byly nejvhodnější. Uvažoval jsem o tom, že bych mohl napsat nějaký jednoduchý bash skript, který by se spouštěl pravidelně, ale nejsem si jistý, jak přesně to udělat. Jakou syntaxi mám použít pro provedení zálohování? Jakým způsobem pak tento skript naplánovat, aby se spouštěl například každý den v noci? Představoval jsem si, že bych mohl použít cron job, ale zase nevím, jak to všechno nastavit dohromady. Mám také obavy ohledně toho, kam vlastně ty zálohy ukládat - je lepší mít je na stejném serveru nebo je poslat na externí úložiště? Četl jsem o různých možnostech jako jsou cloudové služby a další. Jaké jsou nejlepší praktiky pro uchovávání záloh databází? A co když dojde k nějakému selhání během zálohování? Jak bych mohl zajistit, aby proces byl co nejbezpečnější a aby mi nic neuniklo? Díky moc za vaše rady a tipy, budu vděčný za jakékoliv zkušenosti nebo příklady, které byste mohli sdílet.