Serverovny.cz/Fórum/Co mám dělat, když server nekomunikuje se sítí a já nevím proč?

Co mám dělat, když server nekomunikuje se sítí a já nevím proč?

Narazil jsem na problém, který mě trápí už nějakou dobu. Mám server, který by měl být online a připojený k síti, ale zdá se, že nekomunikuje. Vůbec netuším, co se děje! Zkoušel jsem restartovat server i router, ale nic to nezměnilo. Když se pokusím pingnout server z jiného zařízení v síti, dostávám timeouty. Takže je jasné, že něco není v pořádku. Zkontroloval jsem kabely, vypadá to, že jsou v pořádku. Pak jsem se podíval na nastavení sítě na serveru a vypadá to, že IP adresa je správně přiřazená. Taktéž jsem zkontroloval firewall a zdá se, že nic nesblokuje připojení. Mám podezření, jestli není problém s DNS nebo s nějakým nastavením v síti, ale nejsem si jistý. Už jsem zkusil všechno možné a cítím se bezradně. Co bych měl udělat dál? Jak bych mohl zjistit, kde je přesně problém? Existují nějaké diagnostické nástroje nebo příkazy, které bych měl vyzkoušet? Jsem celkem nováček v této oblasti a bojím se, že něco přehlížím. Může mi někdo poradit, jak tohle vyřešit? Co mám ještě zkontrolovat nebo co bych mohl udělat jinak? Děkuji za jakoukoli pomoc!

181 slov
1.8 minut čtení
18. 1. 2025
Jindřiška Brožová

Zní to jako docela frustrující situace. Zkus pár věcí, co by mohly pomoct. Nejprve se ujisti, že je server na správné síti – zkontroluj, jestli nemá třeba jinou IP, než by měl mít. Pokud máš přístup k příkazové řádce na serveru, zkus spustit příkaz ipconfig (Windows) nebo ifconfig (Linux) a koukni, jestli je tam všechno ok. Zkontroluj i výchozí bránu a masku podsítě. Další věc, kterou můžeš zkusit, je zkontrolovat, jestli je server v nějakém VLANu, který by mu mohl bránit v komunikaci.

Jestli máš možnost, zkus se připojit přímo k serveru a podívat se do logů sítě, třeba tam najdeš nějakou chybu. Pokud se ti nedaří ani pingnout z jiného zařízení, je dost možný, že je problém buď v síťovém adaptéru serveru, nebo v routeru/switchi. Můžeš taky zkusit restartovat jenom ten switch nebo router, pokud jsi to ještě neudělal.

Pokud nic nepomůže, tak zkus vzít server pryč a připojit ho k jinému routeru nebo síti – tak zjistíš, jestli je problém v serveru nebo v té původní síti. A nezapomeň se taky podívat na firewall na routeru, někdy tam může být nastavení, co blokuje provoz. Držím palce!

188 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Helena Doleželová

Zní to jako celkem frustrující situace. Zkus se podívat na pár věcí, co by ti mohly pomoct. Nejdřív zkontroluj, jestli má server správně nastavenou bránu (gateway) a subnet masku. Někdy může být problém v tom, že server se sice vidí v síti, ale nemůže ven. Pokud máš možnost, tak se podívej na logy systému, třeba tam najdeš nějakou chybu ohledně sítě.

Můžeš taky zkusit použít příkaz "arp -a" na jiném zařízení v síti a zjistit, jestli se tam ukazuje MAC adresa tvého serveru. Pokud ne, tak je to divný a může být mazec s hardwarem nebo s připojením.

Pak ještě zkus použít traceroute k tomu serveru. Možná to ukáže, kde je problém. A pokud to pořád nefunguje, zkus tu IP adresu pingnout z přímo z routeru (pokud to router umí).

Také bys mohl vyzkoušet dočasně vypnout firewall úplně, abys zjistil, jestli to dělá on. Ale pak ho nezapomeň zase zapnout!

A jestli to pořád nefunguje, tak možná zkus připojit server na jiný port na routeru nebo jiný switch – občas je něco špatně s hardwarem a ty o tom ani nevíš.

179 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Patrik Kuchař
Serverovny.cz/Články/What-If scénáře
Scénář: Co by se stalo, kdyby server přestal komunikovat se sítí?Zjistěte, jaké kroky podniknout při ztrátě síťového spojení na serveru, jak diagnostikovat problémy a efektivně obnovit funkčnost.
1000 slov
10 minut čtení
11. 11. 2024
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky