Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když server neodpovídá?

Co dělat, když server neodpovídá?

Nedávno jsem měl problém se serverem, který prostě přestal reagovat. Zkoušel jsem se na něj připojit přes SSH a nic. Mám pocit, jako by byl úplně mrtvý. Nevíte, co by mohlo být špatně? Dříve fungoval bez problémů, ale teď, když ho potřebuji nejvíc, tak prostě neodpovídá. Zkoušel jsem restartovat router a i modem, ale to nepomohlo. Mám takový pocit, že je to asi nějaký problém na straně poskytovatele, ale nejsem si jistý. Možná by pomohlo zkontrolovat stav serveru pomocí pingu nebo traceroute? Ale jak to udělat správně? Co když je server zahlcený nebo má nějaké hardwarové problémy? Jaké kroky bych měl podniknout, abych zjistil, co se děje a jestli je možné server oživit? A co když není možné se k němu dostat vůbec žádným způsobem? Je tu někdo, kdo by mohl poradit, jak postupovat v takových situacích? Jaké další diagnostické kroky bych měl provést před tím, než začnu panikařit a volat technickou podporu? Díky moc za jakékoli tipy a rady!

160 slov
1.6 minut čtení
15. 11. 2024
Věra Havelková

Když server neodpovídá, je dobré začít s pár jednoduchými kroky. Zkus nejdřív pingnout server – to ti řekne, jestli je vůbec dostupný. Otevři příkazový řádek a zadej "ping [IP_adresa_nebo_domena]". Pokud dostaneš odpověď, tak server žije, i když se třeba na SSH nedostaneš. Když nic, může být problém v síti nebo na straně serveru.

Pak můžeš zkusit traceroute (příkaz "tracert [IP_adresa_nebo_domena]" na Windows nebo "traceroute" na Linuxu). Tím zjistíš, kde to může drhnout, jestli se blokuje někde na cestě.

Pokud vypadá všechno dobře a furt se nemůžeš připojit, zkus se zeptat dalších lidí, jestli mají stejný problém. Může to být něco s poskytovatelem. Možná má server hardwarový problém nebo je zahlcený.

Pokud máš přístup k nějakému panelu správy serveru (např. webové rozhraní), tak se tam podívej, jestli není nějaká chyba nebo výpadek.

Pokud to nepomůže a jsi bezradný, asi bude nejlepší zavolat technickou podporu. Většinou mají víc informací a mohou pomoct lépe než samotné pokusy o diagnostiku.

152 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Jan Volf

Tak první věc, co bych zkusil, je pingnout server. Otevři si příkazový řádek a napiš "ping [IP adresa nebo doména]". Když dostaneš odpověď, tak je server aspoň na síti. Pokud ne, tak by mohl být úplně mrtvej nebo je někde na cestě problém. Pak zkus traceroute, to ti ukáže, kudy to jde, a jestli se někde zaseklo.

Kdyby ani to nepomohlo, možná by stálo za to zkontrolovat, jestli není nějaký výpadek od poskytovatele. Většinou mají nějaké status stránky, kde píšou o problémech. Zkus se podívat tam.

Jestli je server zahlcenej nebo má hardwarovej problém, tak to už se k tomu nedostaneš přes SSH. Můžeš zkusit kontaktovat technickou podporu, ale hledej si, jestli nemáš možnost konzole přes web nebo jiný přístup. Někdy se to dá vyřešit restartem z jejich strany.

Pokud nenajdeš nic z toho a server vůbec nereaguje, tak fakt asi nezbejvá nic jiného než čekat na odpověď od podpory. Drž palce!

150 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Tomáš Kysela
Serverovny.cz/Články/Systémové administrace
Diagnostika a řešení problémů s výpadky serverů: Jak minimalizovat prostoje a zajistit plynulý chodObjevte klíčové strategie pro diagnostiku a řešení problémů s výpadky serverů, aby vaše služby běžely bez přerušení.
1000 slov
10 minut čtení
15. 8. 2020
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky