Serverovny.cz/Fórum/Jaké certifikace jsou nejlepší pro kariérní postup v serveradminu?

Jaké certifikace jsou nejlepší pro kariérní postup v serveradminu?

Zajímá mě, jaké certifikace byste doporučili pro někoho, kdo se chce posunout v kariéře serverového administrátora. Přemýšlím o tom, jaké dovednosti a znalosti jsou nyní nejvíc žádané na trhu. Vím, že existuje spousta různých certifikací, jako třeba CCNA od Cisco, ale nevím, jestli to je opravdu ta správná volba. Mám také pocit, že certifikace od Microsoftu by mohly mít svou váhu, zvlášť teď, když se stále více firem přechází na cloudové technologie. Jaké certifikace považujete za nejcennější? Je lepší zaměřit se na jednu konkrétní technologii, nebo raději získat širší spektrum? Jaké zkušenosti máte vy sami s certifikacemi a jak vám pomohly v profesním životě? Rád bych slyšel názory těch, kteří už mají nějakou praxi a ví, co funguje a co ne. Děkuju!

122 slov
1.2 minut čtení
21. 7. 2022
Milena Koubová

Jasně, certifikace jsou důležitý, pokud chceš posunout kariéru serveradmina. CCNA je super, pokud tě zajímají sítě a Cisco technologie, ale nevím, jestli to je to pravé pro tebe. Microsoft certifikace jako MCSA nebo Azure certifikace jsou hodně ceněný, zvlášť teď, když se všechno posouvá do cloudu. Takže pokud máš zájem o cloudový služby, jdi do toho.

Osobně bych doporučil zaměřit se na pár klíčových technologií a pak si rozšířit znalosti o zbytek. Nezapomeň na Linuxy, to je taky hodně žádaný. Takže nějaký LPIC nebo CompTIA Linux by ti mohlo pomoct.

Zkušenosti s certifikacema? No, určitě mi otevřely dveře a pomohly na pohovorech. Ale hlavně je dobrý mít praktický zkušenosti – to je fakt klíčový. Certifikáty ti dají základ, ale praxe je ve finále to nejdůležitější.

125 slov
1.3 minut čtení
16. 1. 2025
Ladislav Smola

Certifikace jsou fakt důležitý, když chceš postupovat jako serveradmin. Za mě bych určitě doporučil začít s CompTIA A+ a pak se posunout na Network+ a Server+. To ti dá solidní základ. Pak můžeš zkusit něco jako CCNA, což je super pro networking, pokud tě to baví.

Microsoft certifikace, hlavně Azure nebo MCSA, mají teď velkou váhu, protože hodně firem se přesouvá na cloud. Takže pokud chceš být relevantní, zaměř se na tyhle technologie.

Nezapomeň taky na Linux certifikace, třeba LPIC nebo RHCE, to je v serveradminu fakt užitečný. Co se týče toho, jestli se zaměřit na jednu technologii nebo mít širší přehled - osobně bych řekl, že kombinace obojího funguje nejlíp. Mít specializaci je dobrý, ale široký znalosti ti dají víc příležitostí.

Z mojí zkušenosti certifikace pomohly dost - dostal jsem práci díky MCSA a teď plánuju Azure certifikaci. Takže do toho! Chce to čas a úsilí, ale stojí to za to.

152 slov
1.5 minut čtení
22. 12. 2024
Pavel Janků
Serverovny.cz/Články/Certifikace IT
Vliv certifikací na platy a kariérní postup v IT oboruČlánek zkoumá, jak certifikace ovlivňují mzdy a kariérní postup v IT, a nabízí tipy pro profesionály na cestě k úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
23. 3. 2022
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky