SSD vs. HDD: Co je lepší pro serverovou infrastrukturu?
Čau lidi, potřeboval bych poradit ohledně diskových polí do mé serverové sestavy. Pochopil jsem, že SSD disky mají spoustu výhod, jako rychlost a nižší latenci, ale zároveň se říká, že HDD jsou zase levnější a mají větší kapacitu. Takže teď nevím, co si vybrat, když chci postavit něco opravdu funkčního. Je pravda, že SSD disková pole jsou spolehlivější a zvládnou víc operací za sekundu než klasické HDD? Co třeba životnost? Slyšel jsem, že SSD disky mají omezený počet zápisů a pak prostě umřou, zatímco HDD můžou fungovat klidně několik let bez problémů. Jak to vlastně je v praxi? Pokud bych měl vybrat mezi SSD a HDD pro server, měl bych se rozhodovat podle toho, co přesně na tom serveru poběží? Když mám databázi s hodně zápisy a čtením, je lepší jít do SSD? Budu mít větší výkon a rychlost odpovědí? Nebo by bylo rozumné mít nějakou kombinaci obojího? Rozhoduju se i podle ceny, protože SSD jsou pořád o dost dražší a mám omezený rozpočet. Takže co myslíte? Jaké máte zkušenosti s diskovými poli v serverech? Dává smysl investovat do SSD, nebo je lepší zůstat u klasických HDD pro většinu aplikací? Díky moc za rady!