Který serverový systém je levnější na provoz, Windows nebo Linux?
Zajímalo by mě, který serverový systém je vlastně levnější na provoz, jestli Windows nebo Linux. Myslím, že to je otázka, kterou si pokládá hodně lidí, co začínají s vlastními servery nebo uvažují o nějakém hostingu. Když se podívám na Windows, tak tam jsou nějaké licenční poplatky, které můžou být dost vysoké, hlavně pokud máte víc serverů. Na druhou stranu jsem slyšel, že Linux je zdarma a můžete ho mít na tolika serverech, kolik chcete bez nějakých dalších nákladů. Ale co takhle údržba? Je Linux opravdu jednodušší na správu? A jak to vypadá s podporou? Když máte problém, je jednodušší sehnat pomoc k Linuxu nebo Windows? A co aplikace? Spousta programů běží jen na Windows a když si za ně musíte platit, tak to taky zvedá náklady. Zajímalo by mě i to, jestli jsou nějaké skryté náklady spojené s jedním nebo druhým systémem, jako třeba školení pro zaměstnance nebo něco podobného. Jak jste na tom vy? Co dáváte přednost a proč? Třeba byste měli nějaké zkušenosti, které by mi mohly pomoci udělat lepší rozhodnutí.