Serverovny.cz/Fórum/Jak aktualizovat Windows Server bez výpadku?

Jak aktualizovat Windows Server bez výpadku?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně aktualizace Windows Serveru. Pracuji na serveru, který je pro nás opravdu důležitý a nemůžeme si dovolit žádný výpadek, protože máme spoustu uživatelů, kteří se na něj spoléhají. Slyšel jsem, že je možné provádět aktualizace bez toho, aby došlo k nějakým výpadkům nebo přerušení služeb, ale nevím přesně, jak na to. Můžete mi prosím poradit, jaké kroky je třeba podniknout? Zjistil jsem, že existují různé metody, ale jsem trochu zmatený z toho množství informací. Je lepší použít systémové nástroje nebo třetí strany? Jaké jsou nejlepší praktiky při aktualizaci, aby nedošlo k problémům? Pokud byste mohli poskytnout nějaké tipy a triky nebo odkazy na relevantní tutoriály, byl bych vděčný. Jak se dá zajistit hladký průběh aktualizací a co všechno bych měl mít připravené předtím, než začnu? Děkuji všem za pomoc!

133 slov
1.3 minut čtení
28. 5. 2024
Radek Toman

Zvládnout aktualizaci Windows Serveru bez výpadku je fakt důležitý a dá se to. Nejlepší je mít zavedenou strategii jako např. použití clusterů, kde můžeš upgradovat jeden server a zatím co se to dělá, ostatní pořád fungují. Taky je dobrý mít zálohy – nikdy nevíš, co se může pokazit. Co se týče nástrojů, MS má svoje vlastní, ale můžeš zkusit i nástroje třetích stran, jako jsou WSUS nebo SCCM, které ti pomůžou s distribucí aktualizací. Nezapomeň si nastavit čas na údržbu mimo pracovní dobu, ideálně večer nebo o víkendu. Je fajn si před tím projít changelogy aktualizací, abys věděl, co vlastně nasazuješ. A nakonec, testuj aktualizace na testovacím prostředí před nasazením do produkce. S tímhle by to mělo proběhnout hladce.

119 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Marek Procházka

Můžeš zkusit několik věcí, jak aktualizovat Windows Server bez výpadku. Nejdřív si připrav zálohu serveru, to se hodí kdyby něco neklaplo. Pak je dobrý mít nastavený klastr, aby se služba přepnula na jiný server, zatímco tenhle se aktualizuje. Když to děláš, zvol si čas, kdy je nízká zátěž, ideálně v noci nebo o víkendu. Používej Windows Update Services (WSUS), to ti umožní spravovat aktualizace a testovat je dřív než je nasadíš na produkční server. Před aktualizací si ověř, že všechny aplikace jsou kompatibilní s novou verzí a že máš dost místa na disku. Po instalaci sleduj server a logy pro případné chyby. Jo a nezapomeň na restart, některé aktualizace to vyžadují, tak ho naplánuj tak, aby to nebylo v nejhorším čase. Držím palce!

123 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Simona Vlčková
Serverovny.cz/Články/Přehled operačních systémů
Jak správně spravovat aktualizace v různých operačních systémech pro serveryNávod na efektivní správu aktualizací vaší serverové infrastruktury v prostředí Linuxu a Windows, včetně automatizovaných nástrojů.
1000 slov
10 minut čtení
2. 3. 2024
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky