Serverovny.cz/Fórum/Jak často bych měl zálohovat serverová data pomocí automatizace?

Jak často bych měl zálohovat serverová data pomocí automatizace?

Zajímalo by mě, jak je to s pravidelným zálohováním serverových dat. Teď to dělám tak nějak podle svého uvážení, ale přijde mi, že bych měl mít nějaký plán. Jak často by se měly data zálohovat, pokud mluvím o automatizaci? Myslím tím, že se chci vyhnout ztrátě dat v případě nějaké havárie nebo selhání hardwaru. Je lepší zálohovat každý den, nebo stačí jednou týdně? Taky by mě zajímalo, jestli je důležité brát v potaz typ dat, která na serveru mám. Například jestli jsou nějaké specifické situace, kdy bych měl zálohy provádět častěji, jako když mám důležitou aplikaci nebo databázi, kterou využívají uživatelé. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti a doporučení? A co říkáte na různé metody zálohování - například plné vs. diferencované nebo inkrementální? Máte někdo osvědčený systém, který používáte? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří se v této problematice vyznají.

145 slov
1.5 minut čtení
6. 8. 2022
Radka Hrušková

Zálohování serverových dat je fakt důležitý, pokud nechceš přijít o cenný informace. Jak často bys měl zálohy dělat? No, záleží na tom, co máš na serveru. Pokud máš třeba databáze nebo aplikace, co se často mění nebo jsou kritický pro uživatele, tak bych doporučil denní zálohy. Když máš něco, co se moc nemění, tak jednou týdně nebo i jednou měsíčně může stačit.

Důležitý je taky mít plán na různé typy záloh. Plný zálohy ti zabere víc místa a času, ale máš vše pohromadě. Diferencovaný nebo inkrementální zálohy šetří čas a prostor, ale můžeš mít problém najít poslední verzi souboru, když to potřebuješ.

Pokud děláš automatizaci, tak si nastav nějaký systém, co ti to bude pravidelně kontrolovat a ukládat. Nenechávej to jen na náhodě. A rozhodně si to občas zkontroluj, jestli se to ukládá správně. Lepší mít pár různých verzí záloh než žádnou. Takže vymalováno, plánuj a zálohuj!

147 slov
1.5 minut čtení
21. 7. 2024
Martina Prokopová

Zálohování serverových dat je fakt důležité, takže dobře, že se na to ptáš. Obecně platí, že čím častěji zálohuješ, tím lépe. Pokud máš kritické aplikace nebo databáze, denní zálohy jsou skoro nutnost. Třeba pro webové servery s hodně uživateli bych šel klidně do záloh několikrát denně. Takže základní plán – denní zálohy na důležité věci a týdně na méně důležitý obsah.

Co se týče metod, plné zálohy jsou super, ale zabírají dost místa a času. Takže mix plných a inkrementálních záloh může být ideální – uděláš plnou jednou za čas a pak inkrementální každý den. To šetří čas i místo.

Když si vybíráš systém, zvažuj i to, jak rychle potřebuješ obnovit data, pokud by došlo k havárii. Různé situace vyžadují různé přístupy. Takže jo, mít nějaký plán je rozhodně lepší než to dělat podle pocitu.

134 slov
1.3 minut čtení
11. 6. 2022
Irena Holubová
Serverovny.cz/Články/Skriptovací jazyky
Automatizace zálohování serverových dat pomocí Bash skriptůJak napsat a implementovat Bash skript pro pravidelnou automatizaci zálohování důležitých dat na serveru.
1000 slov
10 minut čtení
3. 10. 2020
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky