Serverovny.cz/Fórum/Jak funguje SSH a proč je důležité pro zabezpečení serveru?

Jak funguje SSH a proč je důležité pro zabezpečení serveru?

Zajímalo by mě, jak vlastně funguje SSH a proč je to tak důležité pro bezpečnost serveru? Slyšel jsem, že pomocí SSH se dá připojit k serverům bezpečně, ale pořád mi není jasné, jak to celé funguje. Co přesně se děje, když se připojím přes SSH? Jaké technologie se používají na šifrování dat a jak to chrání před útoky? Také bych chtěl vědět, proč je SSH považováno za lepší volbu než třeba telnet nebo jiný protokol, co se používají na vzdálenou správu. Jaké jsou hlavní výhody používání SSH, kromě toho, že je to bezpečnější? A co vlastně znamená ten klíčový pojem jako autentizace a jak to souvisí se zabezpečením? Mám dojem, že když mám server a chci ho spravovat vzdáleně, tak bych měl mít o SSH lepší přehled. Rád bych slyšel názory od lidí, kteří mají s SSH zkušenosti a mohou mi vysvětlit, proč bych měl používat tento protokol a jak ho správně nastavit. Děkuji.

154 slov
1.5 minut čtení
28. 11. 2022
Jaroslava Fojtíková

SSH, neboli Secure Shell, je protokol, který ti umožní bezpečně se připojit k serveru přes nezabezpečenou síť. Jak to funguje? Když se připojíš k serveru přes SSH, tak se naváže šifrované spojení, což znamená, že všechny data, co posíláš a přijímáš, jsou chráněný před odposlechem. Používá se k tomu silné šifrování jako AES nebo Blowfish, což fakt ztěžuje útočníkům dostat se k těm informacím.

SSH je mnohem lepší než starší protokoly jako Telnet, protože Telnet neposkytuje žádné šifrování. To znamená, že když třeba zadáš heslo k serveru přes Telnet, někdo ho může snadno zachytit. S SSH tohle nehrozí, protože i to heslo je šifrovaný.

Další důležitá věc je autentizace. SSH používá buď hesla nebo veřejné a soukromé klíče. Když použiješ klíče, generuješ pár (veřejný a soukromý), kde ten soukromý si necháváš u sebe a veřejný nahraješ na server. To zajišťuje, že jen ty se můžeš připojit.

Jako výhody SSH kromě bezpečnosti máš taky možnost tunelování (přenášení jiných protokolů přes SSH), port forwarding a další užitečné funkce. A když už se rozhodneš pro vzdálenou správu serveru, SSH by mělo být tvůj první volba. Je to prostě standard v oboru a má spoustu nástrojů a komunitní podporu.

193 slov
1.9 minut čtení
24. 5. 2023
Bohuslav Čermák

SSH, což je Secure Shell, je prostě způsob, jak se bezpečně připojit k serveru přes síť. Když se připojíš, tak se vlastně vytvoří šifrovaný tunel mezi tvým počítačem a serverem. To znamená, že všechny příkazy a data, co posíláš, jsou šifrované, takže nikdo nemůže vidět, co děláš. To je v ostro kontrastu s telnetem, který všechno posílá v čistém textu, takže je to jako kdyby si posílal hesla po nepřátelské lince.

SSH používá různé šifrovací algoritmy jako AES nebo Blowfish, což jsou silné metody na ochranu dat. Pak je tu autentizace – což znamená, že server ověří, kdo jsi. Můžeš použít heslo nebo klíče (což je bezpečnější). Klíče fungují tak, že máš veřejný a soukromý klíč – veřejný dáš na server a soukromý si necháš u sebe. Když se pak pokusíš připojit, server ověří klíč a ví, že jsi to ty.

Další výhody SSH zahrnují možnost tunelování (přesměrování portů), což je super pro bezpečné připojení k jiným službám přes šifrovaný tunel. Takže prostě SSH poskytuje mnohem lepší úroveň zabezpečení než staré protokoly jako telnet nebo rlogin. Když spravuješ server vzdáleně, určitě bys měl mít SSH v malíku – je to základní nástroj pro každého administrátora.

194 slov
1.9 minut čtení
11. 7. 2024
Viktor Jedlička
Serverovny.cz/Články/Podporované protokoly
Proč je SSH klíčovou součástí bezpečnosti serverových konektivit?Zajímavý pohled na protokol SSH a jeho význam pro zabezpečení vzdáleného přístupu k serverům. Jak SSH chrání naše data?
1000 slov
10 minut čtení
28. 9. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky