Serverovny.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi HTTP a HTTPS?

Jaký je rozdíl mezi HTTP a HTTPS?

Zajímalo by mě, jaký vlastně je rozdíl mezi HTTP a HTTPS. Vím, že oba protokoly se používají pro komunikaci na internetu, ale nikdy jsem si úplně nebyl jistý, co to znamená. Je to jenom o nějakém šifrování nebo tomu něco víc? Proč bych měl používat HTTPS místo HTTP? Co to vlastně dělá s bezpečností mého webu? Je to důležité pro každého, kdo má vlastní stránku, nebo se to týká jen velkých firem? Slyšel jsem, že Google preferuje HTTPS a že stránky bez něj mohou mít horší pozice ve vyhledávání, ale jak moc je to pravda? A co když mám jen osobní blog nebo malý projekt – má pro mě smysl přecházet na HTTPS, nebo je to víc o tom mít to v pořádku pro větší weby? Také bych rád věděl, jestli implementace HTTPS vyžaduje nějaké technické znalosti, nebo je to něco, co zvládne i naprostý začátečník. Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale opravdu tomu moc nerozumím a chtěl bych se ujistit, že dělám správná rozhodnutí pro svou online přítomnost.

170 slov
1.7 minut čtení
20. 10. 2022
Bedřich Hradil

Rozdíl mezi HTTP a HTTPS je v podstatě o šifrování a zabezpečení dat. HTTP je nezabezpečený protokol, takže když posíláš data mezi klientem (třeba tvůj prohlížeč) a serverem, nikdo je nemůže šifrovat, což dává šanci hackerům zachytit citlivé informace jako hesla nebo platební údaje. HTTPS, což je HTTP přes SSL/TLS, šifruje tu komunikaci, čímž se zvyšuje bezpečnost.

Co se týče důvodů, proč používat HTTPS, tak ano, Google to preferuje a weby bez něj můžou mít horší pozice ve vyhledávání. Ale to není jen o SEO, taky to zvyšuje důvěryhodnost tvého webu. Uživatelé spíš kliknou na odkaz s HTTPS než na ten bez něj.

I pro osobní blog nebo malý projekt má smysl přejít na HTTPS. Dneska je to relativně jednoduchý a většina hostingů nabízí certifikáty zdarma (např. Let’s Encrypt), takže to zvládne i někdo bez velkých technických znalostí. Je to fakt dobrý krok pro zabezpečení tvých uživatelů a zlepšení celkového dojmu z tvého webu.

154 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Jarmila Jelínková

Rozdíl mezi HTTP a HTTPS je v podstatě v bezpečnosti. HTTP je nezabezpečený protokol, což znamená, že data, co se přenášejí mezi serverem a prohlížečem, jsou otevřená a může je zachytit kdokoliv. Naopak HTTPS (což je HTTP s SSL/TLS šifrováním) zabezpečuje tuto komunikaci, takže i když někdo data zachytí, nebude schopný je přečíst.

Pokud máš vlastní web, doporučuje se přecházet na HTTPS. Zvyšuje to důvěryhodnost tvého webu a ochranu před útoky, jako je třeba odposlech nebo manipulace s daty. A jo, Google opravdu dává přednost HTTPS stránkám ve vyhledávání, takže pokud chceš mít lepší pozice, tak bys to měl zvážit. Je pravda, že i malý blog či osobní projekt by měl mít HTTPS. Dneska už to není jen pro velké firmy.

Co se týče technických znalostí – existují spousty nástrojů a hostingových služeb, které ti s tím pomůžou. Některé dokonce nabízejí jednoduché nastavení HTTPS přes pár kliknutí bez toho, aby ses musel moc hrabat v technických věcech. Takže pokud ti to opravdu záleží na bezpečnosti a SEO, jdi do toho, stojí to za to.

174 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Natálie Němcová
Serverovny.cz/Články/Podporované protokoly
Které protokoly pro přenos dat jsou nejvíce využívané v moderních serverových infrastrukturách?Přehled nejběžnějších protokolů pro přenos dat mezi servery a jejich specifika, zaměřený na optimalizaci pro SEO a čtenářskou přitažlivost.
1000 slov
10 minut čtení
1. 4. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky