Jak optimalizovat CI/CD v projektech?
Ve světě moderního vývoje softwaru se stále častěji hovoří o potřebě optimalizace procesů CI/CD, což je vlastně zkratka pro Continuous Integration a Continuous Delivery. Mám na mysli jak efektivně řídit tyto procesy, aby se zrychlila dodávka kvalitního kódu a minimalizovaly rizika spojená s nasazováním nových verzí aplikací. Zajímalo by mě, co všechno byste doporučili udělat, abychom mohli v našich projektech dosáhnout lepších výsledků. Jaké nástroje jsou dnes považovány za nejlepší pro automatizaci těchto procesů? Myslím tím například GitLab CI, Jenkins nebo něco jiného? Měli bychom se zaměřit na konkrétní metriky, které nám pomohou měřit efektivitu celého procesu? Jaké testy bychom měli zavést, abychom zajistili, že kód projde všemi nezbytnými kontrolami dříve, než jej nasadíme do produkce? Další věc, co si myslíte o využití kontejnerizace a orchestrace při optimalizaci CI/CD? Může to skutečně přinést nějaké výhody? Taktéž by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy ohledně správy závislostí a verzování kódu. Jaké postupy se osvědčily vám a co jste naopak považovali za neefektivní? A nakonec, jak důležitá je spolupráce mezi týmy při zavádění CI/CD praktik? Všechna tato témata mi připadají jako klíčové prvky pro zlepšení produktivity a kvality v rámci vývoje softwaru. Budu rád za jakékoli rady nebo zkušenosti, které byste mohli sdílet.