Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje jsou nejlepší pro monitoring serverů?

Jaké nástroje jsou nejlepší pro monitoring serverů?

Přemýšlím o tom, jaké nástroje vlastně používáte pro monitoring serverů. Mám pár serverů, které potřebuju mít pod kontrolou, a chtěl bych něco, co mi dá přehled o výkonu, dostupnosti a případných výpadcích. Zkoušel jsem pár základních věcí, ale moc mi to nevyhovuje. Chtěl bych se zeptat, co doporučujete? Co používáte vy? Ať už jde o open-source nástroje nebo placené řešení, prostě cokoliv, co vám funguje. Zajímají mě funkce jako sledování zatížení CPU, využití paměti nebo třeba monitoring síťového provozu. Také by mě zajímalo, jestli máte zkušenosti s nějakými dashboardy na vizualizaci těchto dat. Jaké nástroje vám pomohly udržet vaše servery v kondici a předcházet problémům? Zajímají mě také zkušenosti ohledně jednoduchosti nastavení a celkového uživatelského rozhraní. Je lepší mít něco jednoduchého a bez komplikací, nebo se vyplatí investovat do něčeho robustnějšího? Díky za tipy!

134 slov
1.3 minut čtení
17. 1. 2025
Jaroslav Dvořáček

Jasný, s monitoringem serverů je to důležitý téma. Já používám Zabbix, to je super open-source nástroj, fakt hodně flexibilní. Můžeš sledovat CPU, paměť, disk a síťový provoz, což se hodí. Mám ho nastavený i na emailové upozornění, když něco spadne. Je sice trošku těžší na nastavení, ale pak už to běží samo.

Dále zkouším Grafanu s Prometheem pro vizualizaci dat. To vypadá pěkně a má dost možností jak si dashboardy přizpůsobit podle sebe. Snadno se dá napojit na různé datové zdroje a výsledky jsou fakt přehledné.

Pokud chceš něco jednoduššího, tak bych šel do Netdata. Je to rychlý a má fajn webový rozhraní. Uvidíš tam v reálném čase většinu metrik bez velkého nastavování.

Jednoduché nástroje můžou být lepší pro začátek, ale když se ti zvedne počet serverů nebo potřebuješ víc funkcí, můžeš přejít na něco robustnějšího. Co se týče placených řešení, tak třeba Datadog nebo New Relic jsou skvělý, ale taky drahý. Záleží na tom, co preferuješ a kolik chceš do toho investovat. Tak držím palce s výběrem!

166 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Jiří Hlaváč

Mám pár zkušeností s monitoringem serverů a můžu doporučit několik nástrojů. Základní open-source řešení je Prometheus spolu s Grafana, což je super pro vizualizaci dat. Sledování CPU a paměti to zvládá dobře a dá se to pěkně nastavit. Pak je tu Zabbix, ten je trošku složitější na rozjezd, ale pak už to frčí. Všechny tyto nástroje umí hlídat dostupnost serverů a posílat notifikace při problémech.

Pokud hledáš něco jednoduššího, tak třeba Netdata – ten se snadno instaluje a má hezký dashboard. Můžeš vidět všechno v reálném čase bez nějakých komplikací. Co se týče placených možností, tak Datadog je taky hodně populární, ale na to si musíš nachystat peníze.

Osobně mám radši něco jednoduchého na úvod, pak už můžeš přejít na robustnější řešení, když budeš mít víc zkušeností nebo víc serverů. Hlavně aby ti to usnadnilo práci a ne zkomplikovalo ji.

139 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Vlastimil Chalupa
Serverovny.cz/Články/DevOps strategie
Monitoring a auditování serverové infrastruktury v DevOps: Nejlepší praktiky a nástrojeObjevte nejlepší praktiky a nástroje pro monitoring a auditování serverové infrastruktury v DevOps. Získejte přehled o výkonnosti a bezpečnosti vašich...
1000 slov
10 minut čtení
12. 1. 2025
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky