Serverovny.cz/Fórum/Co je levnější, Google Cloud nebo AWS?

Co je levnější, Google Cloud nebo AWS?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s cenami mezi Google Cloud a AWS. Vím, že oba tyto cloudové služby nabízejí širokou škálu produktů a služeb, ale když se podívám na jejich cenové modely, jsem z toho trochu zmatený. Je pravda, že AWS je na trhu déle a má hodně různých možností, ale slyšel jsem, že Google Cloud se také snaží být konkurenceschopný a často nabízí levnější alternativy. Jak to tedy je? Když porovnáváte ceny za úložiště, výpočetní výkon a další služby, co vychází levněji? A co třeba skryté náklady? Mám pocit, že u obou těchto platforem se můžou objevit nějaké nežádoucí poplatky, když se na to člověk podívá blíž. Je nějaký konkrétní příklad nebo situace, kdy byste doporučili spíš Google Cloud než AWS nebo naopak? Je lepší podívat se na celkové náklady na provoz v dlouhodobém horizontu nebo se zaměřit na jednotlivé služby? Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito cloudovými poskytovateli ohledně cen? Předem díky za názory!

158 slov
1.6 minut čtení
25. 9. 2024
Anna Doleželová

Záleží na tom, co přesně potřebuješ. AWS má hodně možností a služeb, takže můžeš narazit na levnější varianty, pokud se ti podaří optimalizovat použití. Ale zase u Google Cloudu můžeš najít dobré ceny na konkrétní služby jako je BigQuery nebo Cloud Functions, což může být super pro analýzu dat nebo serverless aplikace.

Co se týče skrytých nákladů, tak u obou platforem to může být problém – hlavně když nevíš, jak to správně nastavit. Například přenos dat do a z cloudu může být dražší, než bys čekal. Takže je fajn se podívat na celkový obrázek a nejen na jednotlivé služby.

Mám zkušenost, že pokud děláš něco velkého s AI nebo strojovým učením, tak Google Cloud to umí dost dobře a cena za GPU instance může být lepší než AWS. Na druhou stranu, pro klasické webovky a jednoduché aplikace bys možná našel lepší deal u AWS.

Celkově bych doporučil udělat si kalkulaci podle svých potřeb a zkusit si obě platformy – většinou mají trial verze, kde si to můžeš vyzkoušet bez velkých investic.

170 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Zdeňka Prchalová

Takže, ohledně cen mezi Google Cloud a AWS - je to dost komplikovaný. Záleží fakt na tom, co potřebuješ. Obecně platí, že AWS má víc služeb a možností, ale taky může být celkově dražší. Google Cloud se snaží nabídnout lepší ceny na některé služby, třeba co se týče úložiště nebo strojového učení. Spousta lidí tvrdí, že GCP je levnější pro určité workloady, hlavně když se podíváš na ceny za VM a data storage.

Ale bacha na skryté náklady! Při migraci dat nebo při používání různých API volání to může vyjít dráž. Takže je dobrý si udělat kalkulaci podle konkrétních požadavků. Dlouhodobý provoz může v některých případech favorizovat Google Cloud, zvlášť když se podíváš na slevy za dlouhodobé nasazení.

Vždycky je dobrý si to projít a zjistit, co vlastně potřebuješ. Například pokud chceš hodně dat analyzovat a neřešit infrastrukturu, tak bych koukal spíš na Google Cloud. Naopak pro robustní aplikace s velkým rozsahem může být AWS lepší volba. Myslím, že nakonec záleží na konkrétní situaci a potřebách tvého projektu.

167 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Marie Pospíšilová
Serverovny.cz/Články/Serverové platformy
Porovnání cloudových serverových platforem: AWS vs. Microsoft Azure vs. Google CloudV tomto článku se podíváme na tři nejpopulárnější cloudové platformy – AWS, Microsoft Azure a Google Cloud. Porovnáme jejich vlastnosti, cenovou polit...
1000 slov
10 minut čtení
26. 4. 2023
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky