Jak můžu předejít ztrátě dat při migraci serveru?
Když se chystám na migraci serveru, mám pocit, že je to jako přechod do neznáma. Všechno to plánování, které dělám, mě přivádí k otázce, jak co nejlépe zajistit, aby se mi během tohoto procesu neztratila důležitá data. Ztráta dat je prostě noční můra každého správce serveru a já bych se tomu chtěl za každou cenu vyhnout. Mám pár otázek a doufám, že mi někdo poradí. Jaké jsou nejlepší postupy pro zálohování dat před samotnou migrací? Je lepší mít několik kopií na různých místech, nebo stačí jedna důkladná záloha? A co když se něco pokazí během migrace? Měli bychom mít připravený plán B pro případ, že by došlo k nějakým komplikacím? Co třeba testování migrace na nějakém testovacím serveru? Je to užitečné, nebo je to zbytečná ztráta času? A co obnovovací strategie – jaký je rozdíl mezi různými metodami a která je ta nejlepší pro minimalizaci rizika ztráty dat? Dále by mě zajímalo, jestli jsou nějaké nástroje nebo software, které by mi mohly usnadnit celý tento proces a pomoci při prevenci ztráty dat. Těch otázek mám víc než dost a byl bych rád za jakékoli rady nebo zkušenosti od těch, kteří už migraci serveru zažili. Jaké chyby bych měl vyvarovat? A existují nějaké tipy na to, co všechno si pohlídat během samotného procesu migrace? Díky moc!