Co všechno potřebuji k nastavení VPS serveru?
Zajímalo by mě, co všechno vlastně potřebuji, abych si mohl nastavit VPS server. Vím, že to není jen tak jednoduché jako zapnout počítač nebo si objednat hosting. Potřeboval bych nějaký ten základní přehled, co všechno je třeba mít na paměti. Je jasné, že první věc, co potřebuji, je nějaký ten VPS plán od poskytovatele, ale co dál? Jak se mám rozhodnout mezi různými distribucemi Linuxu? Je lepší Ubuntu, nebo raději CentOS? A co dalšího musím udělat po samotném zakoupení serveru? Jak to vlastně celé funguje s IP adresami a DNS? Mám se bát příkazového řádku, nebo se ho mám naučit používat, abych mohl spravovat server efektivně? Jaké aplikace a nástroje jsou nezbytné pro správu serveru? Musím mít na paměti nějakou bezpečnostní konfiguraci, nebo to můžu nechat na později? A jak je to s zálohami dat – je nutné mít nějaký plán pro zálohy už od začátku? Když už mluvím o datech, co když něco pokazím – jak mohu obnovit server do původního stavu? Myslíte, že bych měl mít nějaké základní znalosti programování nebo skriptování pro efektivní provoz serveru? Jaké klíčové faktory bych měl zvážit při výběru VPS poskytovatele? Co třeba podpora a dokumentace – má cenu si za to připlatit? Odpovědí na tyto otázky je určitě spousta a rád bych slyšel od zkušenějších uživatelů, jak to vidí oni. Děkuji!