Které nástroje jsou nejlepší pro sledování dostupnosti serveru?
Když se bavíme o monitorování serverů, přemýšlím nad tím, jaké nástroje vlastně fungují nejlíp na sledování dostupnosti serveru. Mám na mysli něco, co mi pomůže zjistit, kdy server neodpovídá nebo je mimo provoz. Je jich tolik a každý slibuje, že je ten nejlepší. Určitě jsou tu i zdarma dostupné varianty, ale já bych chtěl vědět, jestli se vyplatí investovat do nějakého placeného nástroje. Jaké máte zkušenosti? Znáte například nějaký open source nástroj, který by byl užitečný při sledování dostupnosti? Jaké funkce by měl mít ideální nástroj pro monitorování? Myslím třeba notifikace přes SMS nebo e-mail, aby člověk byl v obraze. A co takhle integrace s dalšími službami, to je také důležité, ne? Mě zajímá hlavně spolehlivost a jednoduchost použití. Je dobré mít nějakou mobilní aplikaci pro rychlý přehled, nebo stačí webové rozhraní? Jaké máte zkušenosti s různými platformami? Vím, že někteří lidé používají Nagios nebo Zabbix, ale jaké další alternativy byste doporučili? A co třeba cloudové služby jako UptimeRobot nebo Pingdom? Přijde mi to jako zajímavá volba pro menší projekty. Byl bych rád za vaše tipy a rady, které nástroje jste vyzkoušeli a které se osvědčily. Díky moc!