Co všechno by měl zabezpečit firewall na mém webovém serveru?
Když se bavíme o zabezpečení webového serveru, nezačíná to jen tak ledasčím. Jasně, máme tu antiviry, šifrování a další vychytávky, ale co ten firewall? Jak moc důležitý je a co všechno by měl pokrýt? Přemýšlím, jestli stačí jenom blokovat nechtěné IP adresy, nebo bych měl mít nastavené i nějaké specifické pravidla pro příchozí a odchozí provoz. Co třeba porty? Měl bych všechny otevřené porty zakázat, kromě těch nezbytných pro provoz webu? A jak to vlastně funguje s těmi útoky DDoS? Je firewall dostatečně silný na to, aby odolal takovým útokům? Je dobré mít i nějaké monitorovací nástroje v rámci firewallu, abych mohl sledovat podezřelou aktivitu? Jak často bych měl kontrolovat logy a co bych tam vlastně měl hledat? A co když se mi podaří na server dostat nějaký malware, pomůže mi firewall i v tomhle případě? Mám pocit, že je toho spousta, co bych měl vzít v potaz. Zajímalo by mě taky, jestli je lepší mít softwareový nebo hardwareový firewall. Co říkají zkušenosti ostatních uživatelů? Jaké mají tipy na nejlepší praxe ohledně zabezpečení pomocí firewallu? Vím, že je to komplexní téma, ale rád bych se dozvěděl víc o všech těch aspektech a jak to celé nastavit tak, aby byl můj webový server co nejlépe chráněn. Jaké jsou vaše zkušenosti a co byste doporučili?