Jak zrychlit SQL dotazy na našem serveru?
Mám takový problém, který se mi neustále vrací a už mě fakt štve. Pracujeme na našem projektu, kde máme hodně databázových operací, a poslední dobou si všímám, že SQL dotazy začínají být pomalé. Když se pokusím načíst nějaká data, trvá to věčnost a už i naši uživatelé si začínají stěžovat, že to není v pořádku. Zkoušel jsem různý věci jako přidat indexy nebo optimalizovat tabulky, ale nějak to nepomáhá. Nevíte třeba, jestli je lepší použít nějaký konkrétní typ indexu, nebo co se dá ještě udělat? Jak moc ovlivňují dotazy samotnou strukturu databáze? Vím, že existují i nějaké techniky jako denormalizace nebo partitioning, ale mám s tím málo zkušeností a nevím, jak by se to dalo aplikovat na náš projekt. Navíc máme docela velké množství dat a bojím se, že nějaké ty zásahy by mohly mít opačný efekt. Je tu někdo, kdo má zkušenosti s optimalizací SQL dotazů? Případně jaké nástroje bych měl použít pro profilování výkonu? Co třeba EXPLAIN příkazy nebo něco jiného? Každá rada by byla pro mě užitečná.